Waarom is er het celibaat voor Roomse priesters?

Waarom is er het celibaat voor Roomse priesters? Waarom mogen zij geen vrouw liefhebben en kinderen krijgen zoals alle andere mannen? Wat is de reden daarachter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het woord Celibaat komt van het Latijnse woord: caelebs of coelebs wat ongehuwd betekent. Priesters mogen niet trouwen en volgens de Roomskatholieke leiders hoort sex alleen in het huwelijk thuis en daarom worden Roomse Priesters veroordeeld tot een leven zonder sex. De reden hiervoor is de totale toewijding aan God. Alleen op Hem gericht moeten zijn en wereldse en aardse zaken kunnen die aandacht afleiden. Sex is volgens de kerkleiders alleen bedoeld voor de voortplanting en dan alleen binnen het huwelijk. Rooms Katholieke priesters trouwen niet, en mogen van de leiders dus ook geen sex hebben. Dat mensen, ook priesters, sexuele ontlading nodig hebben, vergeten de leiders van de Katholieke kerk en ze ontkennen dat. Als je denkt/doet aan sex, met een ander of met jezelf, dan ben je niet sterk genoeg en niet genoeg gericht op God. In Engeland is er de Anglicaanse kerk, wat een afscheiding is van de Roomse Kerk. De afscheiding kwam rond 1530-1535 toen Hendrik de VIIII met zijn minnares wilde trouwen. Toen dit van de Rooms katholieke kerk (de Paus zelf) niet mocht, heeft Hendrik zijn eigen kerk gesticht. Priesters van deze kerk mogen wel trouwen en kinderen krijgen. De Rooms Katholieke kerk is nog lang niet zover en daar is trouwen voor een Priester en sex totaal niet bespreekbaar.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/relig...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Celibaat

Omdat de enige liefde in hun leven god moet zijn. Dat is nu eenmaal de conventie binnen die tak van het christelijk geloof.

Omdat het een besluit/dogma van de Heilige (?) Rooms Katholieke Kerk is. De reden die deze kerk er voor geeft(Alleen liefde voor God) en niet, althans geen fysieke, voor de medemens, is zonder meer vragen om moeilijkheden.

Je zou denken dat ze die verplichting uit de H.Schrift halen maar dat is niet zo. Hoewel hun standpunt niet op de Schrift is gebaseerd, verdedigen kerkleiders in het rooms-katholicisme het celibaat door te zeggen dat priesters daardoor in staat zijn „meer aandacht aan God te besteden” en zich op hun werk te concentreren. „Maar het werkelijke argument ten gunste van het celibaat is heel aards”, zeggen enkele bronnen . „Het idee ontstond in de Middeleeuwen om het aan de kerk toevallende bezit te beschermen, omdat er dan geen nakomelingen land en andere bezittingen konden erven.” Toegevoegd na 6 minuten: http://www.newsstream.nl/med%2011.html

Mij is altijd geleerd dat dit zo ingevoerd is omdat priesters moeten leven naar het voorbeeld van Jezus. En vermits hij ook geen vrouw had...

Waarschijnlijk is de regel om ongehuwd te blijven, gebaseerd op wat de apostel Paulus zegt in één van zijn brieven. Paulus was ongehuwd, en vond dat zelf een zegen, omdat hij zo zijn tijd en aandacht helemaal kon geven aan God en aan zijn missie. Hij zegt zelfs zoiets als: "ik wilde dat u allen was als mij" (ongehuwd dus). Hij zegt alleen evengoed dat mensen die "branden van verlangen", beter kunnen trouwen, en geeft allerlei aanwijzingen voor hoe mannen en vrouwen in het huwelijk met elkaar om moeten gaan binnen de gemeentes waar hij aan schrijft. Hij was dus zeker niet anti-huwelijk, maar blijkbaar is hier ooit uit afgeleid dat leiders van de kerk beter niet kunnen trouwen. Om zich dus volledig te kunnen richten op God en op de leiding aan de kerk.

De vereiste van het celibaat werd voor het eerst opgeschreven in de Synode van Elvira in 306 (canon 33). Verschillende concilies in het Westen hebben deze wetgeving overgenomen. Onder paus Leo I (440-461) en paus Gregorius de Grote (590-604) werd de celibaatsplicht algemeen ingevoerd, ook voor subdiakens. Andere bronnen vermelden Paus Marcellus I (? - 309) als de invoerder van het celibaat. Een van de mogelijke redenen waarom het celibaat is ingevoerd is de mogelijkheid voor de priester zich niet gehinderd door familiebesognes volledig te wijden aan de kerkgemeenschap. http://nl.wikipedia.org/wiki/Celibaat Paulus geeft de raad: "Maar als ze zich niet kunnen beheersen moeten ze trouwen. Want dat is beter dan van begeerte te branden" . http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=1+Korinti%EBrs7%3A7-9&id42=1&id18=1&id37=1&id16=1&id35=1

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100