Is het apostolisch genootschap een sekte?

een gemeenschap van ongeveer 20000 met één zogenaamde voorganger die er andere ideean op nahoud dan de RK Kerk.

ps ik wil niemand beledigen

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je kijkt naar de betekenis van sekte, ja, dat is het.

Het kan ook gewoon een afscheidingsbeweging zijn. In de praktijk blijkt het niet mogelijk een bondige, wetenschappelijke definitie van "sekte" te geven. Daarom is er een aantal definities, typische kenmerken, die in iedere sekte terug te vinden zouden moeten zijn. Het gaat om een 11-tal kenmerken die op die groep van toepassing zouden moeten zijn. Maar ook daar hebben wetenschappers bezwaar tegen gemaakt, omdat je het zou kunnen gebruiken als een checklist. Als jij de apostolische genootschap goed kent, dan kun je dus aan de hand van die checklist nagaan of het een sekte is. Ik zou dat niet kunnen, ik ken die club niet. Hier vind je de kenmerken van een sekte: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sekte En hier de site van dat genootschap.

Grappige vraag. Ben benieuwd naar de achtergrond. Als insider heb ik eens naar de Wikipedia omschrijving gekeken en concludeer daarin dubbelzinnig dat er geen sprake is van een sekte. Vwb de kenmerken, 'scoort' het ApGen 3 op de 11. Alles is vrijwillig, er is geen dwang en eigenlijk zijn de doelstellingen redelijk algemeen gangbaar. Aangezien er ook geen sprake is van afzetten tegen samenleving of cultuur, zoals Troelsch die stelt tav een sekte, moet ik ook negatief concluderen. De doelstelling, vanuit verwondering voor het leven, werken aan een menswaardige wereld, is volgens mij iets wat meer mensen nastreven. Het ApGen wil daar bewust mee om gaan. Dat zij daar een 'voorganger' als inspiratiebron voor heeft, lijkt voor een buitenstaander wellicht 'sektisch'. Echter heeft deze voorganger, de apostel, volledig niets te zeggen over de wijze waarop een apostolische zijn of haar leven inhoudt geeft. En kan, sterker noch, zal deze ook op generlei wijze iets afdwingen richting de leden van het ApGen. Nogmaals ben ik wel benieuwd naar de achtergrond van deze vraag.

Omdat er soms een behoorlijk verschil kan zijn tussen theorie en praktijk, is het vaak ook goed om te kijken naar ervaringen van (oud) leden. Als er al sprake is van "sekte achtige trekjes" dan zal het lastig zijn dat te horen van enthousiaste huidige leden. Ik las in psychologiemagazine.nl een stuk over het Apostolisch genootschap. Met name de reacties eronder zijn interessant. Er zijn in ieder geval verschillende mensen die het in de praktijk als sekte hebben ervaren. Of die in ieder geval sekte achtige trekjes zagen. Mijn persoonlijke ervaring: 1) Er zijn heel veel lieve, aardige en goedwillende mensen in het Apostolisch Genootschap. 2) Er is, zeker in het verleden, sprake geweest van een soort verering van de leider (de Apostel). Daarover werd gezegd: "Mijn God als Apostel, voor Hem kniel ik neer". Ook al werd dat niet zo letterlijk bedoeld, het was in de ogen, of het onbewuste, van veel leden toch een soort onfeilbare leider. Dit was met de vorige en huidige Apostel veel en veel minder geworden. Maar zoiets "ebt toch lang na". En heeft, zoals je in de link van psychologiemagazine.nl kunt lezen, zeker ook schade aangericht bij sommige mensen. 3) Het Apostolisch Genootschap probeert nu meer naar buiten te treden. Dat is, gezien het teruglopende aantal leden, ook wel noodzakelijk om de organisatie in stand te houden. In het verleden was het echter een erg gesloten genootschap. Ook dat is door sommige mensen (en door mijzelf) als erg beklemmend ervaren. 4) Het leven bestond voor een heel groot deel uit het Apostolisch Genootschap. Weekdienst, zangrepetitie, jeugdkring, jeugdkoor, woensdagavond dienst, schoonmaak etc. Er bleef in ieder geval weinig tijd over voor andere zaken. Ik klaag niet, maar noem het op relevant is voor de vraag. Een van de kenmerken van een sekte is om "veel tijd van de leden in beslag te nemen". Dit draagt extra bij aan het gesloten karakter. Ik ga ervan uit (maar weet dat niet zeker) dat dat tegenwoordig in het Apostolisch Genootschap een stuk minder is. 5) Er werd niet echt een financiële bijdrage gevraagd. Maar als je niet je vrijwillige "aanbieding" deed of kon doen speelde je geweten behoorlijk op. Ik weet dat sommige daarin verder gingen dan financieel verantwoord. Er zijn dus naar mijn mening verschillende sekte achtige trekjes geweest. Ik heb zelf het gevoel dat de (al dan niet onbewuste) groepsdruk nog steeds groot kan zijn.

Bronnen:
http://www.sektehulp.nl/algemene-kenmerken...
https://www.psychologiemagazine.nl/web/For...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100