Moet je per se gedoopt zijn om voor de kerk te trouwen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kerkelijk huwelijk is een sacrament. De katholieke kerk verlangt dat mensen die gedoopt zijn een kerkelijk huwelijk kunnen sluiten. Als twee mensen allebei niet gedoopt zijn, kunnen ze niet trouwen voor de kerk. Maar een gedoopte kan wel trouwen met een ongedoopte. Het huwelijk is dan geen sacrament, maar wel een kerkelijk erkend huwelijk. De gedoopte partner krijgt daar ook genade, als is het anders dan bij een sacramenteel huwelijk. Dus ja, tenminste één van jullie beiden moet gedoopt zijn als je in de katholieke kerk wilt trouwen.

Bronnen:
http://www.isidorusweb.nl/asp/default.asp?...
http://www.katholiekgezin.nl/index.php?opt...

Nee hoor dat heeft er niets mee te maken.

Neen, zelfs niet als je in de kerk wilt trouwen.

Het kan, maar je kan dan niet het sacrament krijgen.

Bronnen:
http://www.mariakoningin.nl/sacramenten/hu...

Het verschilt per geloofsovertuiging. In de katholieke kerk bv kan je niet trouwen als maar 1 van beiden gedoopt is TENZIJ je speciale toestemming krijgt, bij 1 katholiek gedoopte en 1 protestant geldt hetzelfde. Bij andere geloven ligt het wel eens anders. Het beste is dit even na te vragen bij je eigen kerk!

Vraag het even na bij de kerk waar je zou willen trouwen. Ik ben zelf in de kerk getrouwd terwijl ik niet gedoopt ben. Mijn man wel. Ik heb dispensatie van het bisdom gekregen om voor de kerk te trouwen. (Katholiek)

Nee hoor, in veel kerken hoeft dat niet. En als je in jouw kerk niet zou kunnen trouwen, dan zijn er op internet wel dominees te vinden, die jouw huwelijk kerkelijk willen inzegenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100