waarom dragen sommige vrouwen in Rijssen zelfde uiterlijk zoals lang haar en kleding, lange rokken of zwarte hoeden tenminste wat ik zag vandaag...?

ik weet dat het iets met geloof te maken heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Rijssen en omgeving zijn streng christelijk (ligt in de bijbelgordel). Voor vrouwen is lang haar (vaak opgestoken), bedekkende kleding en rokken (geen broek!) "voorgeschreven". En op zondag lopend naar de kerk mét hoed.

Ik denk dat je refo's bedoeld... Die zien er heel vaak zo uit, en vaak hebben ze dan ook nog vlassig haar erbij... Het is erg typisch dat je dit zo kunt zien, maar ik denk niet dat er een specifieke rede voor is. Het is meer een soort scene en dan doen mensen elkaar vaak (onbewust) na...

Lange rokken, hoeden, donkere kleding, zijn voor sommige mensen voorschriften vanuit het christelijk geloof. Er staat ergens in de Bijbel dat je je hoofd moet bedekken, dus de vrouwen dragen hoeden. Er staat ergens dat vrouwen zich niet als man mogen kleden, dus ze dragen rokken. Donkere kleding heeft te maken met soberheid. Lang haar heeft geen directe reden, maar is wel gebruikelijk binnen deze stromingen.

Ik woon dichtbij Staphorst, dat is ook zo'n plaats. Voor die mensen heeft het wel te maken met hun interpretatie van 'geloof'. In feite is het 'traditie'. De mensen in die plaatsen dragen al generaties lang ongeveer dezelfde kleding en haardracht. Ze willen zo ook laten zien dat ze 'erbij horen' (bij die kerk, bij die woonplaats).

lang haar is iets wat veel gelovigen in de bijbel lezen als een gebod er staat in dat het een eer voor de vrouw is om lang haar te hebben vandaar het lange haar, kort haar was vroeger in de bijbel alleen voor publieke vrouwen, zelfs tijdens de oorlog hier in nederland werden meisjes die het met duitse soldaten aan hadden gelegd hun haar afgeknipt , echt een schande dus lange rokken dienen om het lichaam zoveel mogelijk te bedekken en omdat een vrouw geen mannenkleding mag dragen volgens de bijbel dragen ze altijd rokken de mannen zijn vaak in donkere pakken gestoken met donkere hoeden , omdat er in die soort van kerken gepredikt wordt dat de mens een zondig wezen is en dat laten ze dan zien door middel van hun sobere kleding

Door teksten uit de bijbel erg letterlijk te nemen menen mensen uit bepaalde kerkelijke kringen dat lang haar voor vrouwen, en passende stemmige kleding, verplicht zijn. Bovendien geeft de sombere kleding aan dat men in feite in rouw is vanwege de zonden in het leven.

Bronnen:
bijbel en gesprekken met mensen uit die kringen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100