Heeft het Griekse woord "morphe"dat in filipenzen 2:6,7 wordt vertaald met "gestalte", meerdere betekenissen in dezelfde context? En zoja, welke ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Morphe: gestalte, vorm, beeld, gelijkenis "Het Griekse woord morphe (gestalte, vorm, beeld, gelijkenis) is een synoniem van het Griekse woord eikoon." Toegevoegd na 2 minuten: Lees ook: "Dat "gestalte" (Grieks ‘MORPHE’) niet verwijst naar wezenlijke natuur wordt bewezen doordat Filippenzen 2:7 zegt dat Christus "de gestalte van een dienstknecht" op zich heeft genomen. Hij had als mens de gestalte van God (hij was als tweede Adam beelddrager van God) en als daad van gehoorzaamheid nam hij de gestalte van een dienstknecht op zich. De wezenlijke natuur van een dienstknecht is niet anders dan die van enig ander mens. In harmonie met de context kunnen we veilig zeggen dat, hoewel Jezus volmaakt was en helemaal dacht zoals God dacht, hij toch bereidwillig was om een dienstknecht te worden. Een paar verzen later spoort Paulus ons aan om "gelijkvormig aan zijn (Christus’) dood" te worden (Filippenzen 3:10). Wij behoren de "morphe" (vorm, gestalte) van Christus te delen die hij heeft getoond. Dit kan niet betekenen dat wij de natuur moeten delen die hij toen had, omdat wij de menselijke natuur reeds hebben. Wij behoeven onszelf niet te veranderen om de menselijke natuur te hebben, maar wij moeten onze manier van denken veranderen, zodat wij de "morphe" of gezindheid hebben die Christus heeft gehad. Het Griekse woord "morphe" betekent beeld, indruk of overeenkomst. Paulus schrijft dat "Christus in u gestalte verkregen heeft" (Galaten 4:19). Omdat hij een volmaakt karakter had, een volmaakte goddeliike manier van denken, was Jezus "in de gestalte van God". De apostel zinspeelt op Genesis 1:27. De mens was gemaakt "naar Gods beeld" met de intentie om de aarde te onderwerpen. Toen hij God ongehoorzaam was greep hij letterlijk naar de verboden vrucht, wilde hij "als God" zijn, deed hij een greep naar de gelijkheid met God. Dat en niet anders is de betekenis van "het Gode gelijk zijn niet als een roof heeft geacht". De gedachte van Paulus was dus zeker niet dat Christus zich vastklampte aan zijn goddelijkheid, alsof hij God zou zijn. Integendeel, Christus koesterde geen aspiraties iets te worden wat hij niet was, namelijk "gelijk God" zijn; hij probeerde niet de positie "als God zijn" te pakken, te roven of te grijpen. Hierin onderscheidde Christus zich gunstig van Adam. En deze gezindheid van Christus stelt hij de gelovigen ten voorbeeld!"

Bronnen:
http://www.biblebasicsonline.com/dutch/08/D27.html
http://www.carelinks.net/bin/view.php?a=2009811805

Morphe betekent vorm, gestalte, gedaante, model, uiterlijke vorm van iets. In Fil 2:7 van de bijbel staat dat Jezus de "morphe" is van God.

Bronnen:
http://www.etymonline.com/index.php?term=Morpheus

In dezelfde context, dus in hetzelfde Bijbelhoofdstuk? Nee. Maar in andere brieven schrijft Paulus over Jezus Christus als 'het beeld van de onzichtbare God' (Kol.1:15) en 'de weerspiegeling van [zijn] heerlijkheid en de nauwkeurige afdruk van zijn wezen' (Hebr. 1:3).

Bronnen:
de Heilige Schrift (de Bijbel)

morphe wordt ook als een verandering van gedaante beschouwt morphing is hier van afgeleid

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100