Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

kun je trouwen zonder samen te wonen en zonder dat je zorgplicht hebt?

Mijn vriendin en ik willen graag trouwen, maar vanwege een gewelddadig huwelijk kan zij geen man in haar huis hebben, ook niet voor haar kinderen. Ik kan het me niet veroorloven twee huishoudens te financieren.

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
in: Huwelijk
9.6K
TurfGraver
5 jaar geleden
Waarom zou je dan willen trouwen?
Castle
5 jaar geleden
Hoe leeft ze nu dan? Leven de kinderen ergens anders? Is zij de gewelddadige? Voor iemand die niet bekend is met deze situatie komt hij erg vreemd over.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ja: je kunt trouwen zonder samen te wonen en
Nee: je kunt niet trouwen zonder onderhoudsplicht.


"Wat zijn mijn rechten en plichten binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft u een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Onder andere een onderhoudsplicht en erfrecht.


Gebruik van elkaars achternaam
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt uw naamgebruik (laten) registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u staat ingeschreven. Uw eigen officiële achternaam wijzigt hierdoor niet. U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig.

Instanties die hun gegevens krijgen van de BRP schrijven u aan met de naam die u heeft gekozen. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of uw ziektekostenverzekeraar. In officiële documenten staat altijd uw officiële achternaam. Bijvoorbeeld op uw paspoort of rijbewijs.

Meer informatie over het gebruik van de achternaam van uw partner vindt u op de website van Justis.
Niet verplicht te getuigen in rechtszaak

U hoeft in een rechtszaak niet te getuigen tegen uw echtgenoot of uw geregistreerde partner. Dit heet het verschoningsrecht. Het verschoningsrecht geldt ook voor familieleden van u beiden.
Verrichten van rechtshandelingen

Voor bepaalde verrichtingen of beslissingen heeft u elkaars toestemming nodig. Bijvoorbeeld bij de verkoop van de woning waarin u samen woont.


Onderhoudsplicht
U en uw partner hebben een onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar. U bent verplicht om in elkaars levensonderhoud te voorzien.
Erfenis

Gehuwde en geregistreerde partners zijn elkaars wettelijke erfgenaam. Maar u kunt in uw testament iets anders bepalen.


Pensioen
Met een pensioenregeling bouwt u rechten op voor een ouderdomspensioen. Bij een scheiding wordt het deel dat tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd verevend, tenzij u daarover samen andere afspraken maakt.

In veel pensioenregelingen bouwt u ook rechten op voor een nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen is een uitkering die u krijgt als uw echtgenoot of geregistreerde partner (die het ouderdomspensioen heeft opgebouwd) komt te overlijden. Voor informatie kunt u contact opnemen met uw pensioenuitvoerder."
(Lees meer...)
Toegevoegd op 29 augustus 2018 16:02: bron
5 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding