De juwelier zegt dat een 14 krt trouwring beter is dan een hoger krt-gehalte omdat dan de ring te zacht wordt voor dagelijks gebruik. Iemand een idee?

Toegevoegd na 1 minuut:
betreft uiteraard een gouden ring

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Puur goud wordt aangegeven met 24 karaats en is van nature een vrij zacht materiaal waaruit zelden sieraden worden gemaakt. Gouden sieraden worden meestal uit een legering gemaakt waardoor ze vormvast worden en minder slijten. In Nederland is 14 (58,5% goud) en 18 (75% goud) karaats gangbaar voor de fabricage van sieraden. Als de juwelier "beter" zegt bedoelt hij du vormvaster en slijtvaster. maar 24 karaats goud is natuurlijk beter als het om de waarde gaat. Je kunt overigens rustig een trouwring laten maken uit 18 krt goud. Gebruikt men veel zilver als legering materiaal dan spreekt men van geel goud. Bij veel koper van rood goud.

Hij heeft gelijk.

Dat klopt hoe hoger het zuivere goud gehalte hoe zachter de ring!

Hoe hoger het karaat van goud (geeft de zuiverheid van goud aan) hoe zachter het is. Puur goud is een zacht metaal dat als gebruiksvoorwerp niet te gebruiken is. Een trouwring wil je (als het goed is) de rest van je leven dragen. Het zou jammer zijn wanneer je trouwring na enkele jaren versleten is. Neem het advies van jouw juwelier over en ga voor 14 krt. Dat heeft genoeg hardheid om de rest van jouw leven mee te gaan.

onzin..mijn trouwring draag ik al 30 jaar en is 18 karaats goud, mijn andere ringen zijn eveneens 18 karaats en zijn nog net zo mooi, de juwelier wil zijn eigen 14 karaats gouden spullen slijten en verteld je maar wat. Toegevoegd na 7 minuten: 1000 gram 14-karaats geelgoud wordt verkregen door 415 gram zilver en koper te mengen (legeren) met 585 gram puur goud. Omgerekend betekent dit dat een 14-karaats gouden sieraad met een gewicht van 10 gram bestaat uit 4,15 gram zilver en koper gemengd met 5,85 gram puur goud. 18-KARAATS Een sieraad dat van 18-karaats geelgoud is gemaakt bestaat uit 250 gram zilver en koper gemengd met 750 gram puur goud. Het keurteken bestaat uit een tulpje met daarnaast het getal 750 (!). Er zit dus meer goud in dan in 14-karaats en het is daarom ook duurder. Ook is de kleur wat warmer dan die van 14-karaats. ROOD GOUD De kleur van 14- of 18-karaats goud wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid toegevoegd koper en zilver. Wordt er meer koper en minder zilver toegevoegd dan krijgt het goud een “rodere“ kleur. Zit er meer zilver in en minder koper dan wordt het goud wat “bleker”. De hoeveelheid puur goud blijft echter hetzelfde! Het is nog steeds 14- of 18-karaats en het getal in het keurteken is 585 of 750. KWALITEIT?? Wil dit keurteken nou ook zeggen dat de kwaliteit van het sieraad goed is? NEE, ZEER ZEKER NIET! Het keurtje zegt uitsluitend iets over de hoeveelheid goud die in het sieraad zit. HET ZEGT ABSOLUUT NIETS OVER DE KWALITEIT VAN HET SIERAAD! Als de hoeveelheid goud in het sieraad voldoet aan de eisen die hieraan gesteld worden dan krijgt een kwalitatief slecht sieraad exact hetzelfde gehaltekeur als een kwalitatief goed sieraad! Laat u dus niet in de war brengen door de keurtekens en laat u goed voorlichten door de vakspecialist die daar ook echt verstand van heeft: de juwelier of de meestergoudsmid.

Bronnen:
http://www.slavenbanden.nl/keurteke.htm

goud zelf is een zacht metaal wat meestal als je het wil dragen dan wordt versterkt met een ander metaal hoe hoger de krt hoe lager de onderbouwende metaal is waardoor het zachter wordt en dus idd niet meer kan woorden gebruikt voor dagelijks gebruik want dan gaat het kapot

Dat is correct, goud is van nature een zacht metaal. Dat houdt in,dat hoe hoger het goudgehalte is, des te zachter zal het metaal zijn. Door toevoeging van andere metalen (legering) zal het materiaal "harder'worden en dus minder snel slijten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100