warom eten mensen vlees.en kan een mens sonder vlees en of vleesvervangers

Weet jij het antwoord?

/2500

Je eet wat je bent.....en ja hoor, ik heb de ervaring dat ik zonder vlees of vervangers prima kan.

Dat is de natuur. Dieren eten ook vlees en hebben er geen slecht geweten bij, want dat hebben ze waarschijnlijk niet. Mensen die liever geen vlees eten kunnen prima leven met vervangende producten.

Omdat uit vlees sneller brandstof te halen valt dan uit planten. Het kost meer tijd en energie om blaadjes, grassen, groenten, en fruit te verteren - de meeste dieren kunnen het niet zelfstandig en zijn hierdoor aangewezen op methoden als herkauwen, maalstenen, of sterk ontwikkelde symbiotische relaties met darmbewoners. Dit is de voornaamste reden dat planteneters de hele dag door aan het eten zijn, terwijl sommige vleeseters best een paar dagen zonder prooi kunnen. Op zich kan een mens prima zonder vlees als hij de benodigde eiwitten en andere voedingsstoffen ergens anders vandaan weet te halen.

De motivatie van mensen om vlees te eten kan verschillen. Er zijn mensen die een maaltijd zonder vlees niet compleet vinden. Er zijn mensen uit gewoonte vlees eten, dus zonder na te denken over alternatieven. Ook zijn er mensen die er van overtuigd zijn dat vlees noodzakelijk is voor je gezondheid. De gewoonte om vlees en vis te eten, komt uit de tijd dat de mens afhankelijk was van de natuur voor voedsel. In principe kan een mens best zonder vlees en/of vleesvervangers. Maar je kunt niet zomaar zonder meer vlees uit je menu schrappen. Als je af en toe een keer geen vlees eet, is er niets aan de hand, want je hebt echt niet elke dag vlees nodig. Als je besluit dat je geen vlees meer wilt eten, moet je je goed verdiepen in de voor je lichaam noodzakelijke bouwstoffen. Je moet als vegetariër vooral opletten dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Het voedingscentrum kan je bij verantwoord vegetarisch eten op weg helpen. (Zie hiervoor onderstaande link)

Bronnen:
www.voedingscentrum.nl/EtenEnGezondheid/Ge...

we eten vlees omdat we omnivoren zijn, dus eten we ook planten. Vlees is 1 van de weinige bronnen in de natuur van waar wij onze eiwitten kunnen binnen krijgen, de minimale behoefte voor een mens is 40 gram per dag. Tegenwoordig hebben we ook eiwitrijke gewassen in grote hoeveelheden, dus kunnen we zonder vlees en krijgen we toch voldoende eiwit binnen.

We zijn ominvoren en fructivoren, alleseters en vruchteters... Aan het gebit ziet men wat het dier kan eten, bij de mens is dat dus vruchten cq alles... Tuurlijk kan een mens zonder vlees en ook zonder vleesvervangers... We kunnen alleen op vruchten overleven hoor...

In vlees zitten andere eiwitten dan de eiwitten die uit zuivelproducten komen. Een mens heeft al die eiwitten nodig om nieuwe cellen aan te maken. De vegetariers die ik ken hebben goed uitgezocht wat ze moeten eten om toch alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen want er bestaat wel een kans dat je (op langere termijn) tekorten gaat ontwikkelen. Maar die kunnen wel (met bijv. supplementen) aangevuld worden.

Volgens mij lopen de meningen aardig uiteen. Niet alleen bij bovenstaande deelnemers, maar ook bij voedingsdeskundigen. De een zegt dat we omnivoren zijn, omdat we heel vroeger instinktief vlees aten en jaagden op dieren. Anderen zeggen dat wij een vergelijkbaar spijsverteringsstelsel hebben als herbivoren. Onze darmen zouden veel te lang zijn om vlees te eten en daarom zou het dan weer te lang duren voordat we het vlees verteerd krijgen. Bij leeuwen, die veel kortere darmen zouden hebben, is dit vlees sneller verteerd en hoe sneller hoe beter voor het algemeen verteringsstelsel. Er bestaan volgens mij nog heel veel theoriën. Je kunt zeggen dat 'men' het er nog lang niet over eens is. En voorlopig doet iedereen het volgens zijn/haar eigen visie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100