Als een boek niet meer in de handel is gelden dan nog steeds de copyrights?

In de tegenwoordige boeken kom je vaak tegen, uit deze uitgave mag uitsluitend iets verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk,fotokopie, microfilm, opnamen, of op welke andere wijze ook, hetzij chemisch, elektronisch of mechanisch, na voorafgaande schriftelijke toesteming van de uitgever.

Hoe lang gelden copyrigths, gelden deze na vele jaren nog, ook al is het boek niet meer verkrijgbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het auteursrecht vervalt 70 jaar na de dood van de auteur. En als deze niet zijn doorgegeven aan de nabestaanden... Er zijn overigens weinig boeken die niet meer verkrijgbaar zijn. Een uitgever is verplicht het oorspronkelijke manuscript in één kluis te bewaren tot 70 jaar naar de dood van de auteur. En om even verwarring hierin te voorkomen. Die 70 jaar gaan pas in op de eerstvolgende 1 januari van het kalenderjaar. Dus de auteur die in/medio januari overlijd heeft bijna een jaar extra... Wanneer je de auteur in kwestie kent hoef je overigens geen toestemming van de uitgever te hebben, maar is toestemming van de auteur in kwestie voldoende. Aangezien de rechten ten alle tijden bij de auteur liggen en niet bij de uitgever!

Copyright op boeken vervalt 50 jaar na de dood van de schrijver. Toegevoegd op 06-05-2009 22:43:16 In Nederland is dat overigens zelfs 70 jaar.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Conventie_van...

En.... Als een boek niet meer verkrijgbaar is bij boekhandel of uitgever, mag het gekopieerd worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100