Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Volgens https://www.catawiki.com/nl/l/65072981-twee-antieke-wierook-scheepjes-2-gothisch-brons-messing-begin-20e-eeuw is dit een wierookscheepje van begin 20e eeuw, van brons of messing.

Er werd dus wierook in gebrand.
. . .
Hoeveel het waard is -mocht je dat interessant vinden-, vind ik moeilijk te zeggen. Via Google vind ik prijzen tussen de 35 en 110 euro. Er zijn overigens ook wierookscheepjes uit de 19e en uit de 18e eeuw. En ik zag er een met een lepel, op deze website https://churchantiques.com/product/ornate-interesting-heavy-vintage-plated-brass-incense-boat-with-spoon-2/.
. . .
Correctie/aanvulling: volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepje wordt er alleen wierook in bewaard, in de Katholieke Kerk. Het branden wordt in het wierookvat gedaan:

Het scheepje is een recipiënt waarin wierookkorrels bewaard worden. Tijdens de Heilige Mis schept de priester met een lepeltje de korrels uit het scheepje en legt ze op de kooltjes in het wierookvat. De scheepjesdrager wordt een navicularius genoemd. De navicularius is dus een speciale misdienaar. Zie daarover weer https://nl.wikipedia.org/wiki/Navicularius.
(Lees meer...)
Antoni
een jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding