Is er een centrum in het heelal?

Is er ergens een midden in het heelal? Waar is dat/

Weet jij het antwoord?

/2500

Ptolemaeus zei al: de aarde staat in het midden van het heelal.

Deze vraag is inmiddels vaker behandeld. Maar het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee. Waarom? Zie het heelal als een ballon die men opblaast. Teken daar een aantal punten op. Je zult zien dat van een willekeurig punt, alle andere punten zich verwijderen. Zo is het ook in het heelal.

Dacht het wel, vergeet niet dat niemand dit je kan vertellen. Het zijn allemaal theorien en speculaties. Van was ik weet is er inderdaad een middelpunt, kan de locatie even niet voor je vinden maar heb het wel ergens gelezen. Zie het uitdijen van het heelal als een explosie (Big Bang) waar vanuit een middelpunt de explosie zichvoort zet. Goed uit te leggen aan de hand van de passer. Maak een cirkel met je passer, klap hem nu iets uit en maak nog een cirkel. Ze hebben het zelfde middelpunt maar 1 is groter. Dit kun je in principe alle kanten op doen waardoor je een bal krijgt. En die kun groter maken met het zelfde middelpunt.

In principe wel. Vanuit elk willekeurig punt wordt de afstand naar andere punten groter. Vergelijk het met een assenstelsel in de wiskunde, maar dan 3-D. Het middelpunt is (0,0), maar het stelsel groeit alle kanten op tot in het oneindige...

Het heelal heeft geen middelpunt. De analogie met de ballon is al gegeven: neem een ballon, blaas die een beetje op, en zet stippen op de ballon. Als je nu de ballon verder opblaast, wordt de ballon groter. Maar geen enkele stip kan zeggen dat hij in het middelpunt van de ballon staat. Vanuit die stip zie je weliswaar alle andere stippen van je afvliegen, en stippen die verder weg zijn vliegen sneller van je af dan stippen die dichtbij staan; maar deze waarneming geldt voor elke stip. De opmerking dat je een stip zou kunnen zetten in het middelpunt van de ballon snijdt geen hout. Het ballonverhaal is een analogie. Deze analogie gaat alleen op voor punten op het (tweedimensionale) oppervlak van de ballon. Hetzelfde geldt voor het heelal. Wij zijn stippen op het driedimensionale oppervlak van een vierdimensionaal heelal. Dat vierdimensionale heelal zet uit, maar in onze driedimensionale ruimte is er geen enkel punt dat je als middelpunt kunt beschouwen. Het middelpunt ligt in de vierde dimensie, dus zogezegd buiten ons heelal. Omdat wij ons niet kunnen voorstellen dat onze driedimensionale ruimte slechts het oppervlak is van een vierdimensionale werkelijkheid, is de analogie van de ballon bedacht. Op dezelfde manier leven ballonoppervlakbewoners in een tweedimensionale wereld. Zij kunnen zich dus niet voorstellen dat hun ballon een middelpunt heeft dat in de derde dimensie ligt. Omdat toch te verhelderen, bedenken ze een analogie: op de ballon tekenen ze een cirkel, en ze zetten stippen op die cirkel. Vervolgens bedenken ze dat die cirkel, als hij groter wordt, hetzelfde reageert: elke stip op die cirkel ziet alle andere stippen van zich af bewegen, maar geen van die stippen mag zichzelf de middenstip noemen. Die middenstip staat natuurlijk in het midden van de cirkel. Dat kunnen die tweedimensionale ballonoppervlakbewoners zich wel voorstellen, maar de eendimensionale cirkelbewoners niet.

Natuurkundig kun je een middelpunt van gravitatie berekenen van alles in het universum, een heel karwei, maar het kan... Alle kans dat daar de oerknal plaatsvond...

klein atwoord nee want ik vind dan eigelijk dat er dan ook alien zijn niet gemeen bedoelt hoor maar dat denk ik soms nog meer vragen ?

Een paar keer hebben wetenschappers op de TV (willen) laten zien dat er geen midden is - dit lieten ze dan zien met een ballon. Die wetenschappers gebruiken dan een geheel verkeerd model in mijn ogen, want eenieder zal dan denken dat 't midden van die 'ballon' gewoon 't midden van de explosie (big bang) is. Ze moeten dus met een andere analogie komen - eentje die wel uit te leggen is aan leken. Zelf vind ik dat dat ballon-model JUIST aantoont dat er WEL een midden is. Dit kan een gebrek in mijn kennis of voorstellingsvermogen zijn volgens sommige wetenschappers, maar volgens mij is 't model wat ze willen gebruiken om 't te verduidelijken dan gewoon niet in de haak.

Even over een andere boeg: Het heelal dijdt uit. Op grote schaal gaan alle sterrenstelsels van ons weg, met steeds groter wordende snelheid. Echter, deze waarneming is volledig onafhankelijk van je fysieke locatie in de ruimte. Als je in een sterrenstelsel een paar miljard lichtjaar van ons afstaat, zie je hetzelfde verschijnsel: alle sterrenstelsels gaan met steeds groter wordende snelheid van je af. Logische conclusie: het centrum van het universum is overal.

Het is al eerder gezegd maar laat ik het nog eens in andere woorden proberen. Het middelpunt aanwijzen in het universum gezien vanuit onze 3 dimensionale beleving is net zo min mogelijk als het middelpunt aanwijzen van het oppervlak van een bal. Er is geen middelpunt op het 2 dimensionale oppervlak van een bal en net zo min is er een middelpunt van de 3 dimensionale ruimte die wij ervaren. Wat tot nu toe door echt alle observaties wordt aangetoond is dat het heelal zich op zijn minst gedraagt alsof het minimaal een hyperbal (4 dimensionale bal) is. Dat houd dus in dat je in 3 dimensionale ruimte geen middelpunt kan aanwijzen. Je mag overigens wel een willekeurig punt als oorsprong aanwijzen voor metingen en observaties. Je kan volgens dat idee dan letterlijk ieder willekeurig punt van het universum als middelpunt behandelen. Voor berekeningen is het overigens eenvoudiger je middelpunt zo te kiezen dat je berekening het eenvoudigst blijft maar je mag jezelf volgens dit principe best als het middelpunt van het universum zien (voor de echte egocentrische persoonlijkheden). In het kort: Nee, er is echt helemaal geen middelpunt van het heelal aan te wijzen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100