Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zou een windmolen net zo goed kunnen werken als deze de opzet had van een watermolen?

Een watermolen ziet er natuurlijk heel anders uit dan een windmolen Bij een windmolen staan (draaien) de wieken haaks op de windrichting terwijl (in zeker opzicht) de radertjes bij een watermolen dezelfde kant op draaien als de waterstroom. Stel je bouwt een windmolen waarbij de wieken ook met de windrichting meedraaien, waarbij de wieken aan de windrichting een soort grote bakjes heeft en aan de achterkant (voor als de wieken tegen de wind in gaan) heel smal toelopen. Zou dit ook kunnen werken; is daar al eens over nagedacht etc?

erotisi
4 jaar geleden
in: Overig
1.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Nee.

Het zou wel werken, maar je hebt dan veel weerstand op het moment dat het bakje zich tegen de wind in duwt.
Daarom zie je dat onwerp juist enkel bij watermolens, een waterstroom is zoveel sterker dan een luchtstroom dat dat niet zo relevant is.

Een ontwerp zoals je dat bij oudere en nieuwere windmolens ziet is dus veel gunstiger. Immers daar draait alles met de wind mee. (zolang de molen de goed kant op staat)
(Lees meer...)
Plaatje bij antwoord
4 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding