wat zijn pijpestelen

Weet jij het antwoord?

/2500

De pijpensteel komt onder meer voor in een van de bekendste uitdrukkingen voor ons klimaat: het regent pijpenstelen. Men zegt dit van harde regen, die in rechte stralen neervalt, stralen die lijken op de lange witte stelen van de Goudse pijpen. Die stelen waren heel rank, vandaar uitdrukkingen als benen gelijk pijpenstelen en zo dun als een pijpsteel. De eenvoudigste Goudse kleipijpen waren niet veel waard, vandaar dat men zei: dat is geen pijpensteel waard. Van een kortademig iemand zei men, aldus een Vlaams woordenboek, zijn asem is zo kort als een pijpsteel. Een lezer uit Limburg stuurde de uitdrukking je kunt het niet fijner opmaken dan door een pijpensteel (je geld) en in Friesland zeggen ze de wereld door een pijpensteel zien voor ‘weinig ruimdenkend zijn’.

Bronnen:
http://weblogs.nrc.nl/woordhoek/2008/07/28...

Lang geleden werden er pijpen gemaakt van klei, die wit waren als ze klaar waren voor gebruik (ik weet niet of ze gebakken werden, of alleen gedroogd). Die witte stelen doen denken aan de lichte stromen regen, als het 'pijpenstelen' regent.

pijpensteel ` pij - pen - steel de -woord (mannelijk) pijpenstelen steel van een pijp (bet 2); het regent pijpenstelen harde regen valt loodrecht neer gevonden op http://www.woorden.org/woord/pijpensteel

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/pijpensteel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100