Word er door bedrijven BTW betaald over de 0.20 cent pinkosten?

Als je bij sommige winkels pint moet je 0.20 cent of een dergelijk bedrag extra betalen. Betaald het bedrijf hier belasting over of kan hij het rechtstreeks bij zijn omzet tellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals ik het lees vallen die onder een speciale vrijstelling. Ze gaan direct in het potje 'kosten voor betalingsverkeer': Handelingen in verband met betalingsverkeer Vrijgesteld van btw zijn de handelingen, inclusief bemiddeling, voor giro- en rekening-courantverkeer, deposito's, betalingen, overmakingen, schuldvorderingen, cheques en andere handelspapieren, met uitzondering van de invordering van schuldvorderingen. Voor zover bij het giro- en rekeningcourantverkeer provisie in rekening wordt gebracht is die dus vrijgesteld. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de kosten van deposito's.

In principe moet een bedrijf btw betalen over de geregistreerde omzet. Dat is dus eigenlijk de omzet die de kassa aangeeft. Als je naast het aankoop een bedrag extra moet betalen als vergoeding van pinkosten komt dat niet in de omzet terecht en wordt daar ook geen btw op betaald. Administratief zal die 20 cent een kruispost worden van kas naar bank en zal die 20 cent verschil in de kas dan worden geboekt als "kasverschil". Als je het helemaal goed zou boeken zou die 20 cent per keer moeten worden afgeboekt op de kostenrekening van de bankkosten. Overigens is het onnodig om 20 cent per pintransactie te betalen. Tegenwoordig zijn de kosten voor het pinnen hooguit een paar cent. Waarschijnlijk is dit een manier voor winkels om een extra "zakcentje" bij te verdienen. Het is volgens mij nog duurder om contant geld te storten bij een bank dan de kosten voor het pinnen, dus eigenlijk slaat die 20 cent "pinkosten" echt nergens op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100