Hoe maak je stuivers het beste schoon?

Van de week heb ik van mijn wijlen oom 'n zak met oude stuivers geërfd. Alleen zie je bijna niet meer dat het stuivers zijn. Hoe zijn deze het beste schoon en glimmend te maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je ze zou willen doorverkopen aan handelaren: niet. Munten worden gewaardeerd op basis van hun kwaliteit. Dof of donker is niet erg. Echter, krasjes en verlies aan relief op het oppervlak kosten je aan waarde. Elke reiniging die je toepast laat het munt oppervlak sluiten, en verminderd de waarde van de munt. Dus: Eerst de potentieel waardevolle munten eruit halen, dan pas aan dingen zoals cilit bang, cola, azijn, poetsdoeken ed beginnen. Toegevoegd na 24 seconden: sluiten zou slijten moeten zijn

Laat ze een nacht staan in een glas cola.

in de cola gooien en daarna droog wrijven :-)

Bronnen:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/diversen/135...

Weet je nog die BANG! reclames? Ze doen 2 muntjes in 2 bakjes. De een is supermooischoon en de ander nog steeds vuil. Misschien een mooi moment om het uit te proberen.

Cillit Bang... Als ik de reclame mag geloven, dan gaat het als volgt. Je doet het eerste muntje in een badje van dat spul en dan het laatste muntje en je wacht even... En dan zijn alle munten meteen helemaal schoon, zo laten ze dat zien in de reclame... Dus dat moet kloppen, anders mogen ze dat niet uitzenden... Dus doe de munttest...

Als het kostbare stuivers zijn zou ik Cilit Bang niet overwegen, wie weet tast het aan, een goede koperpoetsdoek doet ook wonderen, en anders, informeer bij een muntenhandel.

In azijn leggen, en laten weken. Lees ook dat puur afwasmiddel moet werken. Nou succes met de cola, cilitbang, azijn en afwasmiddel.

Met ketchup kan het ook, omdat er azijn in zit eigenlijk. Op de site staat dat je een patroon kan maken, maar als je het gewoon op de hele munt doet zonder patroon krijg je natuurlijk gewoon een volledig schone munt. Je moet wel oppassen, want de chemische reactie verwijdert koper uit de stuiver, dus kan je fijne details verwijderen waardoor de munt in waarde daalt.

Bronnen:
http://www.madscience.org/locations/nederl...

De stuivers gewoon in een sopje van dreft laten weken. De waarde wordt er echter niet beter door, je stuivers zien er alleen wat "mooier"uit.

Cola is een goed bleekmiddel, alleen is wel zonder om stuivers schoon te maken.. Zet liever in een glasje glorix. En kijk volgende dag even hoe glimmend ze zijn geworden.. Pas op niet met blote handen aankomen, is gif. Buiten bereik van kinderen houden.! Succes...

Als het bovenstaande niet mocht werken, kun je het altijd nog proberen met de good-old koperpoets van Brasso.

Als eerste gecondoleerd met je oom!!! Dit is wel een leuke website waar je kan lezen hoe je het beste een munt kan schoonmaken.(al gaat het hier ook om het schoonmaken van zeldzame exemplare maar wie weet heb je er wel een zeldzame stuiver tussen en heb je meer geerft dan je denk???:-) suc 6 en sterkte http://www.geldmuseum.nl/museum/content/koper-brons-en-messing

Volgens mij moet het dan wel echte coca cola zijn. Alleen echt coca cola schijnt ook te helpen in de wc en andere cola's niet.

Ja klopt helemaal even een nacht in de cola.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100