Waarom is NL de enigste land die met een ziekte scheld?

zoals kanker.

Toegevoegd na 6 uur:
vergeten bij te voegen het moet zijn kankerlijer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoewel er in de geschiedenis wel periodes zijn dat er ook in andere talen volop elkaar ernstige ziektes werden toegewenst, zoals in het Shakespeareaanse Engeland, is het in Nederland van oudsher een nationale 'sport' geweest. En zoals met wel meer hardnekkige taalverschijnselen, kun je moeilijk meer de vinger leggen op de precieze oorzaak ervan. Het feit dat veel ziektes kwa uitspraak precies lekker bekken voor een vloek /scheldwoord, zal daar zeker mee te maken hebben. De andere Nederlandse favoriet zijn verborgen lichaamsdelen. MIsschien heeft het iets met ons individualisme te maken dat elders populaire scheldwoorden, waarin met name het geslachtsverkeer en dat van je moeder een rol spelen, bij ons de pis niet echt lauw maakt. Wij hebben 'behoefte' aan grovere (persoonlijkere) maatregelen. Van origine zal het zeker te maken hebben met het enerzijds iemand toewensen dat hij/zij een bepaalde ziekte krijgt, anderszijds het iemand ervan beschuldigen de veroorzaker te zijn van een dergelijke aandoening. Overigens hebben de meeste ziektes waarmee we schelden en paar frappante overeenkomsten : we gebruiken meestal een 'volksnaam' voor de betreffende ziekte - die vaak al jaren en jaren uit zwang is geraakt - , het gaat om ernstige, in de regel dodelijke aandoeningen en op één na zijn ze eigenlijk zo zeldzaam geworden, dat het vaak even duurt voor iemand doorheeft dat pleuris, pest, pokke, kolere, tering ooit zeer gevreesde ziektes waren. Alleen met kanker zijn we goed bekend, dus dat neigen mensen nog wel eens het 'ergste' te vinden. Persoonlijk vind ik het ook niet fraai. Mijn favoriet (voor vrouwen) is takkewijf ; maar ik weet dan ook niet welke ziekte dat zou moeten zijn. Helaas voorspel ik 'kanker' een gouden toekomst ; ik woon naast een zeer uitgebreide familie die qua teloorgang van de beschaving wat voorloopt op de rest van Nederland, en heb de afgelopen twee jaar het woord kanker niet alleen als voorvoegsel (-wijf, -hoer, -shit, -zooi) of toewensing (krijg de -) maar zelfs als bijvoegsel bij heel normale neutrale en zelfs 'positieve' woorden als versterking gebruikt horen worden (wat zit je haar kankerleuk, het was kankergezellig, wat is het nog kankervroeg man, wat een kankervette auto...affijn, ik zal je de rest besparen, maar neem van me aan dat ze het Nederlands tot in de finesses beheersen). Tot mijn verontrusting onderstreept de spellingchecker die laatste twee niet eens meer.......

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Profanity
http://everything2.com/node/973706

Als je het woord kanker als scheldwoord gebruikt,,dan zou daar een flinke boete op moeten staan. iedereen die deze ziekte van dichtbij heeft meegemaakt,die weet hoe lijdzaam de weg is die iemand met kanker meemaakt. mensen die zulke woorden als scheldwoord gebruiken weten niet waar ze over praten.

waarom dat is weet ik niet het is al heel lang zo, vroeger zei men al krijg de tering. uit het onderzoek waar je deze vraag uit gehaald hebt, blijkt dat elk land zijn eigen eigenaardigheden daarmee heeft Misschien heeft dat weer te maken met de "cultuur" van een land? Toegevoegd na 2 minuten: in een artikel uit "onze taal" staat er ook iets over

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/nieuws/schelden.php

Vermoedelijk omdat er Nederland relatief weinig taboes meer zijn. En schelden moet pijn doen, dus iemand een hoerenjong noemen, waar in Spanje bijna de doodstraf op staat, doet in Nederland niemand meer pijn. Kortom, het is het enige waarmee je iemand nog kunt "raken" in ons land.

Zullen andere landen ietwat beschaafder zijn dan het gros van het Nederlandse volk?Misschien komt het ook dat wij nederlanders in het algemeen wat"vrijer"zijn dan de ons omringende landen. Bijna zou je wensen dat mensen die het woord kanker gedachtenloos gebruiken zoals in Marleens verhaal ... vul maar in!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100