Waarom de wereldkaart zo getekent dat bv. Texel boven is en Limburg onder?

en bv. Canada boven de V.S. Hoop dat jullie begrijpen wat k bedoel

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat we de noordpool graag bovenaan de wereld tekenen...

Goeie vraag inderdaad. Vroeger werd dit lang niet altijd gedaan, dan werd de Noordzeekust nog wel eens boven getekend. Nu is de reden dat de noordpool altijd naar boven is, omdat we dat zo verwachten op een kaart.

Hij moest toch getekend worden en als ze het anders hadden gedaan, had je misschien dezelfde vraag gesteld: Waarom Limburg boven en Texel beneden?

Da's een conventie, een gebruik. Het kan ook anders; vroeger werd het daadwerkelijk wel eens anders gedaan. Ook nu nog zijn er kaarten waar het noorden onderaan ligt - dat zijn "vrouwenkaarten", zodat de vrouwelijke bijrijder niet steeds de kaart hoeft om te draaien om haar man de weg te wijzen. Overigens is een aantal vergelijkbare vragen reeds gesteld op deze site. Zie bijvoorbeeld de Bron hieronder.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/noordpool-b...

Omdat de bewoners in de landen die middels zeevaring andere delen van de wereld bevolkten, graag bovenop de bol wilden zitten. Onder klinkt negatiever en is onhandiger.

Ha, die Wiewatwaar; Omdat we met zijn allen zijn gewend aan de huidige standaarden in de cartografie en bovendien zou het, als zou blijken dat een en ander niet klopt, het geen doen is om Texel en Limburg van plaats te verwisselen, dus hebben ze het maar zo gelaten.

De wereldkaart zoals jij hem kent is europa georienteerd. Het is een mercator projectie (Een methode om informatie van een bol in een plat vlak te laten zien). Omdat de kaarten vroeger vanuit Europa werden getekend door onze zeevarders, is de basiskaart in Europe gecentreerd op Europa. In de VS is deze kaart ook standaard gebleven. Zo ligt de kaart mooi met de 0-merideaan (Die door greenwich loopt) in het midden van de kaart. Echter, als je bv in Australie bent, heb je ook hele andere kaarten op de markt, waar Australie in het midden staat. Als je een kaart van nederland pakt, zal je zien dat deze soms gedraait zijn; Het noorden is niet altijd precies bovenaanhet vel; Zo past de kaart er beter op. Dat is ook de reden dat er een noordpijl op kaarten wordt gezet. Voor een voorbeeld van verschillende projecties, zie de link

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100