Bij een volk hoor je als je geboren bent uit ouders die onderdeel zijn van dat volk. Dat kan een nationaliteit zijn (Nederlander, Griek, Chinees) of een bevolkingsgroep. 'Volk' is natuurlijk een vrij breed toepasbare term, die slaat op een groep mensen die wordt verbonden door een bepaalde cultuur, geschiedenis, geloof, sociale structuur, waardoor ze zich met elkaar verbonden voelen. Er zijn heel wat volken zonder bijbehorend land of nationaliteit. Zo stellen Koerden en Suryoyo (Syriers) het in de regel niet op prijs als je ze classifieceert als 'Turken', waar ze ondanks de geografische afkomst niet toe gerekend willen worden. Of en wanneer je bij een bepaald volk hoort, is dus voor een groot deel gebaseerd op gevoel.
Ras is lastiger. Strikt genomen kun je mensen niet indelen op rassen, omdat ze daarvoor teveel van elkaar verschillen. Er zijn echter wel grote overeenkomsten tussen groepen mensen die meer op elkaar lijken dan alle leden van een andere groep, en op grond daarvan hebben we de mensheid globaal ingedeeld in 5 rassen. Blank (Kaukasisch), zwart (negroide), aziatisch (mongolide), en het australide (zuidelijke ??) ras. Soms vormen Indianen en Eskimo's nog een apart vijfde 'ras'. Er waren zelfs aparte namen voor 'mengvormen' van rassen ; de mestiezen, mulatten en sambo's. (resp. blank/indiaan, blank/neger, indiaan/neger)
De indeling is echter volstrekt willekeurig, je kunt de mensheid ook indelen in 2 rassen of in 2000. Let maar eens op op vakantie ; bijna feilloos pik je in een toeristenplaats de Duitsers, de Engelsen, de Nederlanders en de Fransen er uit, zelfs als ze allemaal alleen badkleding dragen. (of júist dan). Woon je langer in Afrika, dan zie je duidelijk verschil tussen iemand uit Kameroen of Angola. En ook een Thai en een Chinees en een Koreaan zullen meer van elkaar verschillen dan we denken als je ze nader bekijkt.
Of je bij een bepaald ras hoort of je met een bepaald ras verbonden voelt (en of je uberhaupt wáárde hecht aan het begrip ras) wordt vooral bepaald door je eigen gevoel.
Maar in de praktijk zal juist de buitenwereld je op grond van uiterlijke kenmerken indelen bij een ras of volk. Bij twijfelgevallen of mengvormen kan dat zeker lastig zijn. Maar voor het overzicht hebben mensen die hokjes blijkbaar nodig. Jammer genoeg kunnen we in de praktijk constateren dat de indeling in ras-volk niet zuiver een classificatie is, maar dat er in de praktijk vaan ook een waarde-oordeel aan aanhangt.