Welke uitdrukking begreep jij later pas? Zie uitleg.

1. Ik was 9 ofzo toen ik een boek van Karl May las, en ik dacht ik toen dat het paard letterlijk met zijn neus op een spoor werd gezet, bij de uitdrukking "hij gaf zijn paard de sporen".

2. Als ik voor mijn moeder naar de bakker liep, als 11-jarige, kwam ik langs een huis met een bordje "A.A. Jansen - Verloskundige". Ik heb heel lang gedacht dat dat een duivelsuitdrijver was.

Heb jij ook zo'n ervaring met uitdrukkingen of woorden?

Ik herinner mij er nog een:
Er wordt op het nieuws vaak gesproken over het "presidentiële" paleis. Ik dacht dat dat het paleis van president Scheele was. Wel vreemd, in best veel landen had die man een paleis.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik heb heel lang gedacht dat je Flamingo-dansers had.

Ik heb het nog steeds bij sommige uitdrukkingen. "Het is jouw woord tegen het zijne." "Het is zijn woord tegen het jouwe." Er schijnt een reuzegroot verschil tussen beide uitdrukkingen te zitten, maar voor mij zijn ze identiek. Ik zie ze allebei als "Het zijn twee woorden tegen elkaar." Ofwel: twee mensen zijn het niet met elkaar eens. Iets anders kan ik er nog steeds niet van maken. Toegevoegd op 08-06-2009 21:56:04 Dus ik weet dat er verschil is, maar ik ken het verschil niet.

Ik heb vrij lang gedaan voordat ik een citaat van Plato door had... "Iemand te schande maken is een grotere schande dan het zelf te moeten lijden!" Gebruik het sinds een jaar of 10 regelmatig om mensen aan het denken te zetten als ze een fout niet toe willen geven...

Potloodventer had ik als kind ook een ander idee bij... Toegevoegd op 08-06-2009 22:20:44 En vooral de geheimzinnigheid, en waarom je er als kind dan niet heen mocht, na ja zeg...

Rotaluclac. Na 2 maanden begreep ik pas dat het omgekeerd Calculator was! Kreeg gisteren ineens een helder moment! Wat een sukkel ben ik ook, hè?

Toen ik een jaar of acht was dacht ik bij een bezoek aan de Panorama Mesdag in Den Haag dat Mesdag door een bankier was geslacht, maar mijn moeder wist me na een lachbui uit te leggen dat hij uit een bankiersgeslacht kwam.

Toen ik een jaar of 13-14 was, vertelden ze me een mop: "hoe gaat een Belg vreemd???" . "Hij keert zijn vrouw om" ... het heeft een paar jaar geduurd voor ik 'm doorhad ...

Ik heb dat gehad met "de Malle Molen" van Heddy Lester: ik verstond 'de skom draai(t) met die malle molen mee. Jarenlang wist ik niet wat een skom was. Blijkt dus te zijn: dus kom draai met die malle molen mee! Haha!

Vroeger was ik erg naïef en ik kom nog geregeld dingen tegen die ik verkeerd heb begrepen. Vroeger hoorde ik weleens iets zeggen over een 'vlooiencircus'. Ik durfde daar nooit naar te vragen. Want het klonk dan heel echt. Maar ik was bang dat ik voor gek zou staan of dat ik voor de gek gehouden werd. Vorig jaar kwam het ineens ter sprake. Volgens mijn vriend bestond dat echt. Yeah right... hou een ander voor de gek.... Verdorie had tie alweer gelijk ;) Er waren div. mooie filmpjes op internet over te vinden. Maar ik kan ze niet meer vinden. :( Vlooienmarkt snapte ik ook nooit. Ik wist niet of dat nou echt een markt was waar ze vlooien verkochten of dat het toch iets anders moest zijn. Maar nooit naar gevraagd. En we kwamen er ook nooit. Tja.... Recent moest ik het weer afleggen. 'Kruistochten in Spijkerbroek'.... huh? dat is toch een plaats of zo...

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=A2ok83HKRI0&hl=nl

Stokoud. Dat je zo oud bent dat je met een stok moet lopen..

Toen ik een jaar of 15 was had ik een gesprek met vriendinnen over zelfmoord. Iemand uit het groepje zei toen heel serieus: "zelfmoord plegen, dat is wel het laatste wat ik zou doen." Iedereen moest enorm lachen, en ik lachte wel mee maar snapte de clou niet. Pas veel later drong het tot me door en heb ik in m'n eentje nagelachen ;)

ik las een verhaaltje waarin perhaps stond. ik dacht dat de hond zo hete in het verhaal, maar het betekende misschien.. cowboy ik dacht heel lang dat dat een jongentje van 10 was die bij de koeien moest slapen tot hij erop mocht rijden. schaapsherder was een hond ( een duitse herder) dictator is iemand die dicht. en dit is toch wel de domste. soa is de naam van een meisje die mensen ziek maakt.

Uitbreken begreep ik wel, maar inbreken. Hoe kon je nu de gevangenis in willen?

Mijn vader vertelde vroeger dat hij als jongen op de vlaggemast van de Dom in Utrecht had gezeten. Ik heb daar jaren over gegriezeld, totdat ik besefte dat hij aan de binnenkant zat en niet aan de buitenkant. Ik denk dat ik aan dit verhaal mijn hoogtevress heb overgehouden.

Ha, die Penny; Toen ik nog een jochie was las ik vaak advertenties voor tweedehands auto's en daar kwam nog wel eens de kreet 'zien is kopen' in voor. Dat vond ik zo'n krankzinnige kreet; wat als je dan ging kijken en het viel tegen?

Niet echt een uitdrukking, maar ik moest vroeger voor geschiedenis leren en he ging over Ieren. Maar ik las dit dus als Leren.. voor de toets stelde ik de leerkracht nog een vraag over Leren.. De leerkracht snapte er natuurlijk niks van :) Ook dacht ik dat Disney 2 verschillende versies had. Soms leek er namelijk Disnep te staan. Ik wist nooit waarom Disney soms als Dinsnep geschreven werd. (de Y was zo geschreven dat het op een P leek)

Op de lagere school moest ik een opstel schrijven over de paling. Hiertoe had ik wat informatie uit boekjes overgeschreven. Zoals ook het volgende: De paling trekt dan en dan naar die en die wateren,... "daar vindt de paling plaats". De meester had (terecht) die laatste "paling" in "paring" veranderd. Ik kende het woordje paring niet en snapte niet waarom de paling opeens paring moest heten. Ik vroeg het nog aan de meester, maar in een destijds streng katholiek dorpje werd het mij toch liever niet uitgelegd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100