Hoeveel kans heb ik dat een kindje van mijn man en mij een afwijking heeft?

Afwijking het klinkt zo ontzettend negatief, maar ik weet even niet hoe ik het anders moet noemen.

Ik vraag het om de reden dat er in onze families nog wel wat gaande is.

Mijn moeders kant:
Opa was autistisch
Ik heb een autistische oom
Mijn broer is autistisch
1 van mijn twee nichtjes (zussen) is autistisch
Het andere nichtje heeft borderline en ADHD.
Ik heb ADHD

Mijn vaders kant:
Diabetes

De kant van mijn man:
Een neefje van zijn oom (moeders kant) die iets heeft waar ik geen naam van heb, niemand heeft ooit gezegd wat hij heeft. Ze noemen hem een "simpel zieltje" en zeggen dat het jochie zo geworden is omdat de moeder wel eens een glas wijn dronk tijdens de zwangerschap. Hij loopt in ieder geval achter, jongen van 25 gedraagt zich als een jochie van 16.
Een neefje (zoontje van zijn zus) die ADHD heeft
Een nichtje (is het zusje van het neefje met ADHD) zij is geboren met een hartafwijking. Gaatje in het hart.

Bij de laatste twee word door de familie de schuld gelegd bij de kant van de aangetrouwde vader. Dit gaat altijd zo in die familie. Als een kindje iets heeft is het de schuld van de aangetrouwde.

De helft van de ooms en tantes (moeders kant) zijn allemaal vroeg overleden aan hartfalen. allen tussen de 50 en 60. Maar dat kwam omdat ze ongezond leefden....*zucht*

Nog niet antwoorden, mijn 1500 tekens zijn op, Lees verder in de reacties.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is nogal een opsomming! Ik ga geen percentages geven maar ik ga op je opsomming in. Gaatje in hart is NIET erfelijk, dat jouw familie dat wel denkt vind ik verschrikkelijk, ook die verhalen over jouw medicatie die niet waar zijn en de 'simpele ziel' en het alcoholgebruik vind ik erg. Het is duidelijk dat die mensen weinig weten over overerving en aangeboren aandoeningen etc. Jammer! Daar is een arts voor. ADHD: AD(H)D komt in sommige families vaker voor dan in andere families. Uit erfelijkheidsonderzoek onder tweelingen en adoptiekinderen is vast komen te staan dat er bij AD(H)D sprake is van een erfelijke factor tot ongeveer 80%. Dat wil zeggen dat ongeveer 80% van de verschillen tussen kinderen wat betreft AD(H)D-kenmerken in een bepaalde samenleving door erfelijke factoren bepaald wordt. Ter vergelijking: de erfelijke factor van lichaamslengte is ook ongeveer 80%. Kinderen met een ouder met AD(H)D hebben een twee tot acht keer zo grote kans om AD(H)D te krijgen als het gemiddelde kind. Hoewel er inmiddels een aantal kandidaat-genen bekend zijn die een verhoogd risico op AD(H)D geven, zijn bij lange na niet alle bij AD(H)D betrokken genen bekend. Daarnaast blijkt dat deze kandidaat-genen maar een zeer klein effect hebben op het zichtbare gedrag. Bovendien gaat het ook niet simpel om een bepaald gen, maar om de manier waarop het gen zijn invloed uitoefent op de ontwikkeling van de hersenen. Men gaat uit van een kwetsbaarheid in de erfelijke aanleg die wordt beïnvloed door verschillende omgevingsfactoren. Dat zijn zowel biologische factoren die spelen rondom zwangerschap, bevalling en ontwikkeling van het kind als psychologische en sociale omgevingsfactoren die te maken hebben met onder meer opvoeding en onderwijs. Autisme Mogelijk ontstaat autisme door erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Daarom erft autisme waarschijnlijk multifactorieel over. Multifactorieel: Genen, die de erfelijke informatie bevatten, spelen niet altijd de enige rol bij het ontstaan van ziekten. Van steeds meer ziekten blijkt dat een samenspel van meerdere genen mee bepalen of een ziekte tot uiting komt. Ook invloeden van buitenaf zijn hierbij van belang. Daarom noemen we dit multifactorieel (door meerdere factoren) veroorzaakte aandoeningen. Soms is autisme onderdeel van een erfelijk syndroom. Dan bepaalt dat syndroom de manier van overerven. Diabetes: Type 1 (ontstaat meestal voor het 20ste jaar) is niet erfelijk. Type 2 (ontstaat later) zie verder reacties.

Bronnen:
http://www.erfelijkheid.nl/node/73
http://www.steunpuntadhd.nl/is-het-adhd/oo...

Het is natuurlijk nooit te zeggen hoeveel kans er is dat uw kindje iets krijgt dat in de familie zit. Wel weet ik dat ADHD erfelijk is, stel een ouder van het kindje heeft ADHD, dan heeft het kindje zelf ook meer kans om ADHD te krijgen. Stel twee ouders van het kindje hebben ADHD, is de kans natuurlijk nog groter. Hetzelfde geld voor Autisme. Betreft de rest weet ik het niet helemaal. Laten we er maar van uit gaan dat uw kindje helemaal gezond word (:

Het beste is via de huisarts contact op te nemen met een academisch ziekenhuis. Daar kan men via DNA- onderzoek constateren of de genoemde afwijkingen genetisch bepaald zijn. Dan weet je precies hoe de zaken staan. Laat je niet afschepen, met verhalen over opvoeden en zo. eerst weten of er genetisch iets aan de hand is!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100