Als twee jongeren van 14 jaar sex met elkaar hebben, overtreden zij dan de wet en kunnen ze ervoor worden vervolgd?

Het gaat dan met name om artikel 245 uit het Wetboek van Strafrecht: Hij die met iemand, die de leeftijd van twaalf jaren maar nog niet die van zestien jaren heeft bereikt, buiten echt, ontuchtige handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Officieel is het overtreden van artikel 245 Wetboek van Strafrecht een zedenmisdrijf, waar dus maximaal 8 jaar op staat. Er zijn misdrijven, de zogenoemde klachtmisdrijven waarbij de politie en het openbaar ministerie pas kunnen optreden als er sprake is van een klacht. Sinds 1 oktober 2002 is het overtreden van artikel 245 geen klachtmisdrijf meer. (zie bron). Een andere bron (zie tweede link) zegt echter: Er kunnen zich omstandigheden voordoen, bijvoorbeeld bij gering leeftijdsverschil, dat handelingen als hier bedoeld niet zonder meer ontuchtig kunnen worden aangemerkt. Dergelijke omstandigheden zullen in de praktijk door de rechter beoordeeld moeten worden. Formeel is het strafbaar en kan er worden vervolgd, afhankelijk van de omstandigheden kan het zijn dat men daartoe niet overgaat.

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=eBqGOVjX-4...
http://www.seksueelmisdrijf.nl/jl/index.ph...

Ik denk dat, hoewel het wellicht wettelijk strafbaar zou zijn, er in de praktijk geen problemen te verwachten zijn. Er wel vanuit gaande dat het met wederzijds goedvinden plaatsvindt.

Formeel is het strafbaar, maar de wet is niet bedoeld om veertienjarigen te vervolgen, maar juist om ze te beschermen (tegen volwassenen). Je zult er in de praktijk dan ook niet voor vervolgd worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100