Wat als mijn Marokkaanse partner met onze kinderen vertrekt?

Hallo, ik ben een (Belgisch) meisje dat samen (niet gehuwd) is met een Marokkaanse partner. We hebben samen drie kinderen. Het is zo dat hij mij voor alles (financieël en emotioneel) laat opdraaien, het huis, zijn onverantwoorde aankopen - BMW sport met 4 plaatsen (2 + 3 = 5 dacht ik), de opvoeding van de kinderen want hij kijkt naar zijn twee dochters helemaal niet om en zijn zoontje is pas sinds het wandelen, praten en proper zijn "papa's beste vriend" en dat terwijl hij me verbied om te werken (emotionele chantage). Ik zou erg graag bij hem weggaan maar hij dreigt in de trend van "als je vertrekt zie je de kinderen nooit meer, en ik zal ze ook niet meer zien" (vrije interpretatie.....) en "als je ooit iemand anders hebt dan sla ik jou, hem en jullie families allemaal bij elkaar" (terwijl hij zelf constant naar Brussel rijd om daar te nemen waar hij zin in heeft). Lang verhaal kort: ik wil weg maar ik wil mijn voorzorgen nemen wat mijn (mijn!) kinderen betreft. Weet iemand raad of een goed aanknopingspunt? Ervaringen welkom.

Toegevoegd na 4 dagen:
Iedereen heel erg bedankt om te reageren en te discussiëren. Het heeft me een hele hoop informatie en inzichten gegeven en daar kan ik weer een eind verder mee komen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is goed dat je met je verhaal naar buiten komt. Je bent helaas niet het eerste slachtoffer van huiselijk geweld (dat zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomt trouwens) en daarom is het belangrijk dat je je nu goed laat omringen. Als ik je verhaal lees denk ik dat het goed zou zijn voor jou (en voor je kinderen) dat je gaat praten met een hulpverlener. Je kan daarvoor een beroep doen op verschillende instanties: het OCMW, een CAW (voor volwassenen) of JAC (voor kinderen en jongeren), Tele-Onthaal, het CLB van de school waar je kinderen les volgen, .. Dit zijn organisaties waar je gratis terecht kan en omdat je situatie zo complex is denk ik dat het goed is voor jou en je kinderen om eerst hen te contacteren, alvorens je naar de politie zou stappen. In samenspraak met een hulpverlener kan je nog steeds beslissen om de politie erbij te halen trouwens. http://www.jac.be/ http://www.caw.be/ http://www.tele-onthaal.be/ Toegevoegd na 1 dag: Micvro, ik raad je aan om toch zo snel mogelijk een hulpverlener te contacteren. De tips die je hier krijgt kunnen zeker nuttig zijn (op korte termijn), maar om echt iets te veranderen aan jullie leefsituatie is het belangrijk dat alle aspecten van je situatie gekend zijn. Een hulpverlener kan samen met jullie dat verhaal uitklaren en zo een meer betrouwbaar advies geven. Je kan inderdaad naar de politie gaan (maar in sommige situaties kan de politie niks doen tegen een partner, omdat die bijvoorbeeld nog niks strafbaars heeft gedaan). Op die manier kan een klacht ongewenste gevolgen hebben voor jou en je kinderen. Zoals Ivana zegt is een "vluchthuis" ook zeker een ‘tijdelijke’ oplossing (http://www.caw.be/vluchthuis), maar alleen een hulpverlener kan je zeggen of er ook effectief plaats is voor jou en je kinderen. Je bent helaas niet de enige vrouw die het slachtoffer is van een gewelddadige partner, dus zou het ook kunnen dat alle vluchthuizen ‘volboekt’ zijn.

Als je partner wel de biologische vader is, maar dat niet op papier is (in Nederland heet dat "erkenning") kan het wel eens zo zijn dat hij dus geen "voogd" is. (Allemaal goede adviezen al gegeven, al zou ik met de politie voorzichtig zijn omdat ze misschien niet veel kunnen doen en hij het zou kunnen merken.) Om de kinderen te kunnen meenemen (naar Marokko) hebben ze een eigen paspoort nodig. Voor een Belgisch paspoort zullen ze jouw toestemming nodig hebben, maar ik denk dat hij ook wel Marokkaanse paspoorten kan regelen omdat die kinderen volgens de Marokkaanse opvatting ook Marokkaans zijn. Vrijwel zeker heeft hij dan officiële foto's van de kinderen nodig, die hij niet zelf kan maken, dus moet je er op letten dat dat niet gebeurt. Ook zal hij een uittreksel of andere document nodig hebben over hun geboortes, om mee naar het Marokkaanse consulaat te gaan voor hun paspoorten. Het is heel lastig, maar je moet dus zien te voorkomen dat hij dit kan doen zonder dat jij het merkt. Hij moet dus ook niet de kinderen ongemerkt van school kunnen halen. En dit gaat er nog vanuit dat hij het "netjes" wil doen. Als hij echt met de kinderen wil vertrekken kan hij met die BMW naar bijv. Frankrijk rijden en daar op het consulaat vrijwel zeker aan paspoorten komen. Zoals eerder aangegeven, moet je er voor zorgen dat veel mensen aan jouw kant staan en je helpen. Ook je huisarts. Met de leraren op school moet je voorzichtig zijn, want als hij daar gewoon als vader ook af en toe naar toe gaat, dan verspreken ze zich misschien. En als hij daar nu niet naar toe gaat, kan hij dat wel gaan doen. Dus voorkomen dat hij er met de kinderen vandoor kan gaan en voorbereiden dat jij er zelf vandoor kan gaan. Zo'n safe house is het beste en als die er niet in België zijn, kan je nog naar Nederland gaan. Wel vooraf een advocaat vragen of dat geen andere problemen oplevert. Als NL je zou terugsturen heb je een groter probleem dan nu. Zorg dat de kinderen zich niet kunnen verspreken. Besef dat als je naar een safehouse gaat, je niet meer terug kan en je alles moet doen om bij hem weg te kunnen blijven. Laat je niet door hem overhalen om "terug te komen," dat is een valstrik. In zijn wereld heb je als niet-moslim vrouw totaal geen rechten. Er zullen mensen moeten zijn die je helpen met werk, geld, onderdak en eten. Die opletten wat hij doet. Lees hier over op internet maar NIET op een computer waar hij ook bij kan ... In bibliotheken kan je vaak gratis internetten. Succes!

Jij bent beschermd door het Belgische recht en hij is beschermd door het Marokkaanse recht en waarschijnlijke het Belgische recht. Door het feit dat hij beschermd is door het Marokkaanse recht staat hij heel sterk als hij de kinderen in Marokko heeft. Door de situatie is het beste als je weg wil, dat het dat heel goed doet en naar een blijf van mij huis gaat samen met de kinderen. Want door de bedreigingen dien je rekening mee te houden dat hij deze bedreigingen waar maakt. En vanuit het blijf-van-mijn-lijf-huis kun je de rest regelen. Hij laat je geen andere optie open. En als je verhaal lees, dan is het niet of je vertrekt, maar wanneer. Toegevoegd na 3 minuten: De andere antwoorden zijn juridische allemaal correct, maar de kans op ontvoering is te groot in die scenario's.

het beste wat je kan doen is zo snel mogelijk eerstelijnshulp zoeken bij advocaten. Ik weet niet waar je woont, maar in verschillende steden heb je een justitiehuis, wetswinkel enz... waar je gratis een eerste advies kan krijgen over dergelijke problemen. dit is beter dan alleen naar de politie te gaan, al lijkt het me goed dit in ieder geval ook te doen (om info te vragen) maar tegelijk zit je ook met een grote persoonlijke belasting. ik vind dat je heel sterk over komt en dat ben je wellicht ook. het is wellicht voor velen vreemd dat je vanuit je sterkte in dergelijke situatie terecht komt, dus mogelijk heb je ook onbegrip uit je omgeving. Hoe dan ook : zoek ook persoonlijke ondersteuning. ik weet niet hoeveel bewegingsvrijheid je hebt, maar ga zeker eens naar een CAW of Centrum voor geestelijke gezondheidszorg en laat je ondersteunen. met de informatie die hier beschikbaar is, is het niet mogelijk meer gefundeerd advies te geven. het is een precair gegeven, maar laat je hoofd niet op hol brengen. verder zou ik mijn grenzen ook op een ander vlak duidelijk maken. als jij voor alle kosten opdraait en dus, als ik het goed begrijp, kostwinner bent, dan hoef je hem toch geen toegang te geven tot je geld? en huishoudelijk geweld moet je altijd aangeven. altijd. wie angst heeft, krijgt ook slaag zegt men. dergelijke mannen hebben vaak juist een sterke reactie nodig vooraleer ze tot inkeer komen. al zal dat inderdaad je beste dag niet zijn, maar als je nu niets doet, geef je hem nog meer ruimte om je te onderdrukken. geloof me, ik heb iets dergelijks beleefd, lang geleden.het is pas veranderd toen ik dacht "nu mag er gebeuren wat er wil, maar ik stap uit deze situatie" en op zoek ben gegaan naar hulp én hem heb aangegeven wegens geweld (met doktersbewijs). Ik heb toen wel een mega pak slaag gekregen van hem, maar ik ben gewoon terug naar de dokter en politie gegaan. Hele harde tijden, maar uiteindelijk wel mijn beste zet ooit. België is een bureaucratisch land. Dus hoe meer harde bewijzen je hebt, hoe beter je zaak op juridisch vlak zal afgehandeld worden. Maar ga voor alle zekerheid toch even juridisch advies halen, voor de buitenlandse ontvoeringen zijn er specifieke cellen opgericht die je wellicht verder kunnen helpen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100