hoe kan ik doordringen tot narcistische ex?

Ik ben jaren geleden gescheiden, onze 3 kinderen bleven bij mij. Daarna heeft hij ze op slinkse wijze 1 voor 1 bij me weggepraat . Dat was alleen voor kindertoeslag en bijslag maar heeft mij en mijn vriend helemaal zwart gemaakt bij andere. Nu maakt hij een zooitje van zijn leven ( mijn leven ook vooral financieel) en nu mag ik weer op gaan knappen wat hij fout doet. Zijn zoveelste relatie is weer stuk gelopen. Maar nog steeds vind hij zichzelf geweldig en doet niets fout, het is weer haar schuld !!! Ik vind dit niet goed voor onze kinderen, maar die vinden het heel normaal dat hij zo is en doet!! Hoe kan ik hem wakker schudden en hem in laten zien dat hij niet goed bezig is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk niet dat je dat moet proberen, de kans dat het lukt is nihil en jij zal waarschijnlijk één van de laatste zijn waarvan hij iets aanneemt. Ik weet niet hoe oud jullie kinderen zijn, maar ten eerste zullen ze uit loyaliteit hun vader niet afvallen, vraag dat ook niet van ze. Als ze ouder worden gaan ze echt wel dingen zien en zich realiseren dat wat hun vader doet niet ' normaal' is. Laat ze dat zelf ontdekken, laat ze zelf hun mening vormen en zorg vooral dat jij een stabiele factor in hun leven bent. Probeer hem niet te veranderen, dat lukt niet en brengt alleen enorm veel onrust voor jullie kinderen.

Vaak is het zo dat hetgeen waar we ons aan ergeren zich nog sterker gaat manifesteren en dus bereiken we er net het tegenovergestelde mee dan datgene wat ons gelukkig stemt. Het is geen makkelijke opdracht om dit los te laten en toch zal jij jezelf dat 'moeten' leren als jij hier niet aan onderdoor wenst te gaan. Je schrijft dat de kinderen het gedrag van jouw ex accepteren en uiteindelijk staan de kinderen centraal in jullie leven. Of je nu samenwoont, getrouwd bent of gescheiden leeft, het zijn altijd de kinderen die jullie op één of andere manier binden met elkaar. Tracht gewoon je eigen leven te leiden op een wijze die jij aan jouw kinderen zou aanbevelen. Van zodra jij stopt met kritiek uiten of labels plakken (zoals narcist) op hún papa dan gaan ze vanzelf een verschil merken tussen jullie beiden. Nu voelen de kinderen zich enkel gevangen tussen twee kemphanen en ze kiezen voor de haan die hen overklast, krast en beloont tegelijk. Je bent niet toevallig in deze situatie verzeild geraakt. Jouw ex is niet van de ene dag op de andere met zo'n gedrag opgestaan. Jij hebt in de naam van de Liefde wellicht veel door de vingers gezien of jij hebt gehoopt dat het allemaal wel zou beteren. Op één of andere manier is dat dus niet gebeurt. Maar wat niet is kan dus wel komen als Jij beslist om je in de eerste plaats niet meer te ergeren aan zijn gedrag en ook niet meer te gaan klagen over zijn gedrag. Niet in jezelf en niet buiten jezelf. Het zal jou verbazen hoeveel meer jij dan aankan en hoe anders jouw ex en jouw kinderen zich 'plots' gaan gedragen. Mensen onderschatten het chemisch proces dat zich binnen en buiten ons voltrekt. Dat chemisch proces wordt mede bestuurd en gestuurd door onze bewuste en onbewuste intenties en emoties. Anderen pikken die non-verbale signalen op en reageren er automatisch op, ook als ze niet eens beseffen dat wij allemaal verbonden zijn met zo'n onzichtbaar non-verbaal communictatie-systeem, dan nog reageren ze er impulsief op. Ga een constructieve innerlijke communicatie aan. Je gaat dan ook positiever praten en handelen. Zoek naar de pluspunten in deze situatie. Die zijn er Altijd. Alleen al het zoeken ernaar belet jou om destructief bezig te zijn en datgene aan te trekken wat je niet wenst. Zorg dat je signalen uitstuurt die ook bij anderen activeren wat Jij wél wenst. Anderen beelden (vaak extreem) uit wat jij ooit via gedachten, intenties of woorden hebt geactiveerd, begrijp je wat ik bedoel? Liefs en Succes!

Narcisme is een psychische stoornis die zeer complex is en heel lastig te diagnosticeren. Niettemin wordt het als een soort stempel gebruikt die veel mensen zal passen. Een gediagnosticeerde Narcist is alleen psychotherapeutisch te helpen. Elke amateuristische benadering is gedoemd te mislukken. Kortgezegd: je kunt hem niet wakker schudden. Je kunt wel er voor zorgen dat je geen last meer van hem hebt door met zijn gedrag om te leren gaan. Hiervoor zijn zelfhulpgroepen te vinden en elke goede psychotherapeut kan je hier bij helpen.

Bronnen:
http://www.moeilijkemensen.nl/index.php?op...
http://www.trimbos.nl/ggz-links/clienten-e...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100