Waarom voelen mensen zich niet prettig in een nieuwe situatie terwijl die net zo goed is als de huidige?

Laatst was ik bij een conferentie over gedrag van mensen. Daar kwam aan de orde dat mensen zich niet prettig voelen in een nieuwe situatie die net zo prettig en fijn als de oude is. (Denk aan een stel die een prima relatie hebben en tijdelijk switchen van partner die net zo goed bij hun passen) Deze mensen voelen zich anders en vinden hun oude situatie het fijnste. Uit de resultaten kwam naar voren dat dit mede kwam doordat mensen in de loop der tijd naar elkaar toegroeien en als het ware elkaar samen hebben gevormd.

Zijn jullie het met de resultaten van het onderzoek eens of zijn er nog andere variabele aan de orde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen zijn gewoontedieren. Vertrouwde situaties worden door iedereen als prettig ervaren, ook als de nieuwe situatie hetzelfde of zelfs beter is. Mensen moeten altijd even wennen. Maar natuurlijk is het wel zo dat de ene mens meer openstaat voor veranderingen en zich gemakkelijker aanpast dan de ander. Overigens kun je zelden situaties zodanig met elkaar vergelijker dat ze hetzelfde zijn. Zeker met het voorbeeld wat je noemt van die partnerruil. Als je al jaren met dezelfde partner bent dan voelt dat vertrouwd. Als je van partner switcht, dan heb je die vertrouwdheid nog niet, al is die persoon net zop goed voor je. Elkaar kennen en een gezamenlijk verleden heeft dan wel degelijk meerwaarde.

Ik denk dat het oude gewoon veel vertrouwder is. Ookal ligt de nieuwe situatie een beetje hetzelfde, het is toch nieuw.

Omdat voor mensen voor al bekende en vertrouwde veilig voelt. En iets nieuws, al is het nog zo vergelijkbaar of comfortabel of gelijkwaardig, is niet bekend en vertrouwt. Daar gaat tijd overheen. Na verloop van tijd wordt de nieuwe situatie net zo vertrouwd en bekend als de oude, en kun je je weer helemaal ´thuis´ voelen. En dat gevoel kennen we allemaal, van een nieuwe baan, een verhuizing, een nieuwe relatie, een nieuw bankstel..... Mensen zullen in eerste instantie altijd kiezen voor wat ze kennen, ZELFS als ze eigenlijk wel weten dat een andere situatie vrijwel zeker beter is. Daarom zijn er ook zo veel mensen (vooral vrouwen) die blijven hangen in een relatie die uitgesproken slecht voor ze is ; het onbekende is ondanks alles, zelfs ondanks bedreigingen en mishandelingen, ' enger' dan dat wat ze kennen. Het is dus niet alleen het naar elkaar toe groeien dat een rol speelt in dat proces, maar zeker ook gewoon het wennen aan de situatie, de kop, de stem, de gewoontes, de geur......onbekend maakt onbemind, en bekend maakt vertrouwd.

Omdat ze zich nog niet realiseren,dat de nieuwe situatie net zo vertrouwd is als de oude! Er moet eerst gewenning optreden!

Met de oude partner is de relatie voorspelbaar, met de nieuwe nog niet. Dat maakt onzeker, hoe fijn het ook is. Mensen zijn niet graag onzeker.

gewend. onbekend

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100