Het boeddhisme geeft hier heel veel handreikingen voor.
Ik denk dat je allereerst moet besluiten dat je iets aan je slechte eigenschappen wilt doen, want anders gebeurt er niets. (Onder 'slecht' verstaat boeddhisme: dingen die jezelf en andere schade toebrengen.)
Stel dat je bijvoorbeeld snel kwaad wordt. Dan kun je na een woedeuitbarsting kijken wat er gebeurde. Je kunt kijken of je uitbarsting goed was (heb je daarmee de situatie verbeterd? voel je je nu beter?) of dat het juist meer problemen gaf (is de relatie met de ander verslechterd? voel je je rot en katerig en blijft dat gevoel nog een hele tijd hangen?). Als je niet zo blij bent met je aanpak, kun je besluiten om de situatie de volgende keer op een andere manier aan te gaan.
Als je dit steeds blijft doen, als je steeds achteraf op de situatie reflecteert, zul je het op een gegeven moment ook doen als je midden in die woedeuitbarsting zit. Dan hou je halverwege op omdat je denkt "Waar ben ik mee bezig? Hier voel ik me alleen maar rot over en de situatie verslechtert alleen maar." Dan zakt de woede gelijk al.
De volgende stap is dat je het voor kunt zijn, en dat je al voordat je je mond open doet, vanzelf ingrijpt omdat het niet goed voelt. En na een tijdje krijg je hier een gewenning in en reageer je helemaal niet meer met woede op situaties die je niet aanstaan. (Wat overigens iets anders is dan het grofweg te onderdrukken, want daar krijg je maagzweren en hoofdpijn van en het verandert feitelijk weinig.)
Ook kun je aan het eind van de dag evalueren hoe de dag is verlopen. Bij de dingen waar je niet zo blij mee bent, kun je besluiten het voortaan anders aan te pakken. En zijn er situaties waar je wel goed mee omgegaan bent, geef jezelf daarvoor dan een schouderklopje en wees blij met wat je goed gedaan hebt. Het kan heel boeiend zijn om op deze manier met jezelf te werken. Ik wens je er veel succes mee.