Wat kan ik er aan doen dat mijn ex vriendin veelvuldig onder invloed van alcohol gaat autorijden met mijn kind?

Ik en mijn vriendin zijn al een aantal maanden uit elkaar. We hebben samen een kleine. Nu lust ze aardig een drankje en dat was wat autorijden betreft nooit een probleem want ik was altijd de persoon die weer naar huis reed. Toen we uit elkaar gingen heb ik haar op haar hart gedrukt niet te drinken en te rijden met de kleine. Ik krijg vanuit verschillende hoeken te horen dat ze zich hier niet erg aan kan houden en dus toch in de auto stapt met alcohol en kleine. Ik heb geen zin in een nutteloos ja/nee spelletje dus........ Weet iemand wat ik hieraan kan doen? Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Spreek haar erop aan: Niet alleen zij en het kind lopen levensgevaar, maar ook andere verkeer. Jaarlijks sterven al 200 mensen op het verkeer door alcohol. Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en wordt bestraft. Een flinke geldboete, een verplichte cursus of het inleveren van het rijbewijs zijn voorbeelden waarmee het kabinet rijden onder invloed aanpakt. Als zij niet luistert, neem het kind dan onder jou hoede. Jij bent net zo verantwoordelijk als je het toelaat.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ri...

Misschien kan je iemand anders vragen om er eens met haar over te praten, het valt blijkbaar meer mensen op. Begrijp dat je je zorgen maakt, die zijn zeer terecht.

Jouw zorgen zijn zeer terecht. Jammer voor je vriendin maar het belang van je kind gaat boven alles. Praten met haar om haar tot inzicht te brengen duurt te lang. Als het al zou lukken. En waarschijnlijk zal ze ontkennen. Morgen kan er al een fataal ongeluk gebeuren. Dus probeer bewijzen te verzamelen en ga daarmee naar de kinderbescherming. Eis dat je ex van de omgangsregeling (als die er is) wordt uitgesloten. In deze situatie moet gehandels worden; praten kan later.

Dit is een lastige. Aangifte doen zou door die "verschillende hoeken" moeten gebeuren op het moment dat ze dronken met haar kind in de auto stapt. Dat is men zelfs verplicht, want rijden onder invloed is een misdaad. Voordat dat gebeurt zal men haar er duidelijk op moeten wijzen dat niet mag wat ze van plan is. Ze mogen haar zelfs de autosleutels afpakken om de misdaad te voorkomen. Wat dat betreft is de omgeving ook verwijtbaar. Zij zijn (na uw ex) de eerst verantwoordelijken. Wanneer die "verschillende hoeken" dus doorbreefen aan u dat uw ex onder invloed is gaan rijden kunt u ze de vraag stellen wat ze er zelf aan hebben gedaan om het te voorkomen. U zult in ieder geval een beroep op deze mensen moeten doen. Opdat men er werkelijk iets mee gaat doen, en niet alleen maar stiekem aan u vertellen wat er is gebeurd. Daarmee verraden zij zich zelf, omdat ze niets hebben gedaan om het te voorkomen, maar in plaats daarvan het liever aan u te vertellen, terwijl u er weinig mee kunt. Ze jagen u er dus ook nog eens mee op de kast. Waarschijnlijk genieten ze daar ook nog van, maar dat terzijde. Voor u is er geen bewijs, want u bent er nooit bij. Ik begrijp wel dat u er vanuit kunt gaan dat ze dit werkelijk doet wanneer ik dit verhaal lees. Dat maakt het voor u vrij lastig om aangifte te doen, maar ik zou toch gewoon de politie gaan vragen wat uw mogelijkheden zijn. De kinderbescherming zou ook een optie kunnen zijn, maar op het moment dat zij op bezoek zijn zal uw ex ook ontkennen. Er komt wel dreiging uit van de kinderbescherming. Zij kunnen uw ex waarschuwen en afdwingen niet meer te rijden onder invloed, op laste dat ze uit de ouderlijke macht ontzegd wordt. Persoonlijk weet ik niet wat voor invloed het op haar heeft, maar ze zal het negeren wanneer ze gedronken heeft. Het gaat dus niet alleen maar om het welzijn van uw kind, maar ook nog eens van alle mensen op straat op dat moment. Dat maakt het hele verhaal wel extra zuur. Resumerend: 1. de "diverse hoeken" mede-verantwoordelijk houden 2. Zelf checken bij de politie wat uw mogelijkheden zijn 3. Bij de kinderbescherming informeren. Deze mensen zijn vrij resoluut. Ik zou ook nagaan wat de gevolgen zijn voor het kind wanneer de vrouw uit de ouderlijke macht wordt ontzegd, of wanneer ze naar het buro moet om extra te blazen, of wanneer ze moet brommen. Zo eenvoudig is het allemaal niet, maar het behoeft zeker aandacht op de korte termijn. Ik wens u hierbij veel sterkte en vooral wijsheid toe.

Het klinkt misschien wat rigoureus maar als je schade van een kind door menselijk toedoen vreest dan kan een melding bij het AMK, oftewel het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, een oplossing bieden.

Bronnen:
http://www.amk-nederland.nl/

Met alcohol op gaan rijden is in feite een poging tot doodslag ; niet alleen op de overige weggebruikers, maar ook ten opzichte van de passagiers. Iedereen die daar van op de hoogte is en haar dus toch laat instappen, is daar feitelijk mede aan schuldig. Helaas kan de put in de regel pas ECHT gedempt worden als het kalf verdronken is, maar zover wil je het met je kind natuurlijk niet laten komen. Wil je het hard spelen, dan zou je kunnen overwegen aangifte/melding te doen van (vermoeden van) kindermishandeling, al kan dat inderdaad wel een vervelend welles / nietes - spelletje worden. En het resultaat zal altijd een breuk of ruzie zijn ; dan heb je er helemaal geen controle/zicht meer op, terwijl niemand je kan garanderen dat ze het niet meer doet of beter in de gaten wordt gehouden. (Door wie ????) Het beste wat je vermoedelijk kunt doen, is kijken of je de voogdij kunt krijgen - wat zeker niet kansloos is als de moeder dermate alcoholverslaafd blijkt dat ze niet 100 % van de keren nuchter kan rijden met het kind in de auto. Dat heeft echter natuurlijk ook wel wat haken en ogen, maar eigenlijk kun jij alleen DAN de veiligheid van je eigen kind garanderen - en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat (of zou moeten gaan).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100