Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat kan ik er aan doen dat mijn ex vriendin veelvuldig onder invloed van alcohol gaat autorijden met mijn kind?

Ik en mijn vriendin zijn al een aantal maanden uit elkaar. We hebben samen een kleine. Nu lust ze aardig een drankje en dat was wat autorijden betreft nooit een probleem want ik was altijd de persoon die weer naar huis reed. Toen we uit elkaar gingen heb ik haar op haar hart gedrukt niet te drinken en te rijden met de kleine. Ik krijg vanuit verschillende hoeken te horen dat ze zich hier niet erg aan kan houden en dus toch in de auto stapt met alcohol en kleine. Ik heb geen zin in een nutteloos ja/nee spelletje dus........ Weet iemand wat ik hieraan kan doen? Alvast bedankt!

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (6)

Spreek haar erop aan:

Niet alleen zij en het kind lopen levensgevaar, maar ook andere verkeer. Jaarlijks sterven al 200 mensen op het verkeer door alcohol.

Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en wordt bestraft. Een flinke geldboete, een verplichte cursus of het inleveren van het rijbewijs zijn voorbeelden waarmee het kabinet rijden onder invloed aanpakt.

Als zij niet luistert, neem het kind dan onder jou hoede. Jij bent net zo verantwoordelijk als je het toelaat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat is makkelijk gezegt, je kan niet zomaar het kind oppakken en meenemen, ook al is de moeder onverantwoordelijk bezig.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat zei ik niet? Ik zei dat hij het kind onder zijn hoede moest nemen. Hij is vader van het kind en kan juridische stappen ondernemen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als je weet wat voor stappen je moet nemen, dan zou ik het gewoon doen. Naar de kinderbescherming gaan en dan zien wat zij er van zeggen. Het is misschien wel veel moeite om dat allemaal te regelen, maar is dat het niet waard voor de veiligheid van jou vriendin en jou kind
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Alsnog ex-vriendin, ik neem aan dat je niet de moeder van jou kind de dood wenst
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Toch zou ik allereerst met haar praten. Gewoon blijven proberen. Als zij niet wilt luisteren, daarna met haar ouders, familie, vrienden. Laatste optie dan juridische stappen nemen. Het is echt beste voor iedereen
Misschien kan je iemand anders vragen om er eens met haar over te praten, het valt blijkbaar meer mensen op. Begrijp dat je je zorgen maakt, die zijn zeer terecht.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Moeilijke situatie, misschien toch een melding doen bij het AMK. Of bel er eerst alleen eens heen voor advies.
Jouw zorgen zijn zeer terecht. Jammer voor je vriendin maar het belang van je kind gaat boven alles. Praten met haar om haar tot inzicht te brengen duurt te lang. Als het al zou lukken. En waarschijnlijk zal ze ontkennen. Morgen kan er al een fataal ongeluk gebeuren. Dus probeer bewijzen te verzamelen en ga daarmee naar de kinderbescherming. Eis dat je ex van de omgangsregeling (als die er is) wordt uitgesloten. In deze situatie moet gehandels worden; praten kan later.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dit is een lastige. Aangifte doen zou door die "verschillende hoeken" moeten gebeuren op het moment dat ze dronken met haar kind in de auto stapt. Dat is men zelfs verplicht, want rijden onder invloed is een misdaad.

Voordat dat gebeurt zal men haar er duidelijk op moeten wijzen dat niet mag wat ze van plan is. Ze mogen haar zelfs de autosleutels afpakken om de misdaad te voorkomen. Wat dat betreft is de omgeving ook verwijtbaar. Zij zijn (na uw ex) de eerst verantwoordelijken. Wanneer die "verschillende hoeken" dus doorbreefen aan u dat uw ex onder invloed is gaan rijden kunt u ze de vraag stellen wat ze er zelf aan hebben gedaan om het te voorkomen. U zult in ieder geval een beroep op deze mensen moeten doen. Opdat men er werkelijk iets mee gaat doen, en niet alleen maar stiekem aan u vertellen wat er is gebeurd. Daarmee verraden zij zich zelf, omdat ze niets hebben gedaan om het te voorkomen, maar in plaats daarvan het liever aan u te vertellen, terwijl u er weinig mee kunt. Ze jagen u er dus ook nog eens mee op de kast. Waarschijnlijk genieten ze daar ook nog van, maar dat terzijde.

Voor u is er geen bewijs, want u bent er nooit bij. Ik begrijp wel dat u er vanuit kunt gaan dat ze dit werkelijk doet wanneer ik dit verhaal lees. Dat maakt het voor u vrij lastig om aangifte te doen, maar ik zou toch gewoon de politie gaan vragen wat uw mogelijkheden zijn.

De kinderbescherming zou ook een optie kunnen zijn, maar op het moment dat zij op bezoek zijn zal uw ex ook ontkennen. Er komt wel dreiging uit van de kinderbescherming. Zij kunnen uw ex waarschuwen en afdwingen niet meer te rijden onder invloed, op laste dat ze uit de ouderlijke macht ontzegd wordt. Persoonlijk weet ik niet wat voor invloed het op haar heeft, maar ze zal het negeren wanneer ze gedronken heeft.

Het gaat dus niet alleen maar om het welzijn van uw kind, maar ook nog eens van alle mensen op straat op dat moment. Dat maakt het hele verhaal wel extra zuur.

Resumerend:

1. de "diverse hoeken" mede-verantwoordelijk houden
2. Zelf checken bij de politie wat uw mogelijkheden zijn
3. Bij de kinderbescherming informeren. Deze mensen zijn vrij resoluut.

Ik zou ook nagaan wat de gevolgen zijn voor het kind wanneer de vrouw uit de ouderlijke macht wordt ontzegd, of wanneer ze naar het buro moet om extra te blazen, of wanneer ze moet brommen. Zo eenvoudig is het allemaal niet, maar het behoeft zeker aandacht op de korte termijn.

Ik wens u hierbij veel sterkte en vooral wijsheid toe.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Goed antwoord! Een paar kleine juridische aanwijzingen: Met misdaad bedoel je misdrijf. Verder bestaat de ouderlijke macht al heel lang niet meer. Dat heet nu (gezamenlijk) gezag over een kind. Ontzeggen uit het gezag zal niet gebeuren in een dergelijk geval. Het kan wel zijn dat het kind onder toezicht wordt gesteld en in ernstige gevallen uit huis wordt geplaatst.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Hallo Pedro, Dankjewel voor je positieve reactie.
Voor wat betreft misdaad kan ik het absoluut met je eens zijn, mits de gebruiker in kwestie niemand gehandicapt of dood rijdt. Dan kan het misdrijf zomaar in een misdaad overvloeien. Voor wat betreft ouderlijke macht, dit bestaat volgend het wetboek nog steeds. Ondertoezichtstelling is slechts een onderdeel van de wet. In één adem wordt in het wetboek genoemd het ontheffen van of het ontzetten van de ouderlijke macht. (wetboek van burgerlijke rechtsvordering art. 810a) De toepassing daarvan is geheel afhankelijk van de situatie, en hoe de rechter erover denkt. Ook op de volgende website http://www.judex.nl/rechtsgebied/familie_%26_echtscheiding/kinderen/artikelen/573/wanneer-kan-ontheffing-of-ontzetting-van-het-ouderlijk-gezag-plaatsvinden_-.htm
spreekt men nog steeds van ontheffing/ontzetting ouderlijke gezag. (macht) Maar uiteindelijk in mijn antwoord gaat het daar echter niet om. Ik denk dat de vrouw in kwestie bij een bezoek van de kinderbescherming zich sowieso af gaat vragen of ze haar kind niet kwijt raakt wanneer ze haar gedrag blijft vertonen. Vaak is die angst al voldoende om het gedrag te doen veranderen.
Het klinkt misschien wat rigoureus maar als je schade van een kind door menselijk toedoen vreest dan kan een melding bij het AMK, oftewel het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, een oplossing bieden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ik vind het ook niet de allereerste optie maar maar als die ex daarop zou gaan flippen vind ik dat juist een extra argument voor inschakeling van het AMK. Het belang van het kind zou ook voor haar het belangrijkste moeten zijn. Om te nuanceren heb ik te snelle ontheffingen uit de ouderlijke macht gezien maar we kennen allemaal ook de gevallen waarbij kinderen om het leven kwamen door te laks optreden van het hele netwerk.
Met alcohol op gaan rijden is in feite een poging tot doodslag ; niet alleen op de overige weggebruikers, maar ook ten opzichte van de passagiers.

Iedereen die daar van op de hoogte is en haar dus toch laat instappen, is daar feitelijk mede aan schuldig. Helaas kan de put in de regel pas ECHT gedempt worden als het kalf verdronken is, maar zover wil je het met je kind natuurlijk niet laten komen.

Wil je het hard spelen, dan zou je kunnen overwegen aangifte/melding te doen van (vermoeden van) kindermishandeling, al kan dat inderdaad wel een vervelend welles / nietes - spelletje worden. En het resultaat zal altijd een breuk of ruzie zijn ; dan heb je er helemaal geen controle/zicht meer op, terwijl niemand je kan garanderen dat ze het niet meer doet of beter in de gaten wordt gehouden. (Door wie ????)

Het beste wat je vermoedelijk kunt doen, is kijken of je de voogdij kunt krijgen - wat zeker niet kansloos is als de moeder dermate alcoholverslaafd blijkt dat ze niet 100 % van de keren nuchter kan rijden met het kind in de auto. Dat heeft echter natuurlijk ook wel wat haken en ogen, maar eigenlijk kun jij alleen DAN de veiligheid van je eigen kind garanderen - en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat (of zou moeten gaan).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing