Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen onbewust op zoek gaan naar een partner met grofweg dezelfde achtergronden als zijzelf.
Dit is vaak logisch, maar vaak ook helemaal niet. Bijv. in het geval van mishandeling. Vaak kiest een vrouw onbewust voor een man die de handen niet thuis kan houden, net zoals haar eigen vader dat niet kon. Blijkt dan dat deze nieuwe partner ook weer uit een milieu van mishandeling komt.
Soms lijken milieus van elkaar te verschillen, maar na bv 10 jaar huwelijk komen mensen er toch vaak achter dat er heel wat overeenkomsten zijn in hun beider achtergronden.
Soms meer dan je voor mogelijk zou hebben gehouden...
Concluderend schijnt het op de een of andere manier inderdaad belangrijk te zijn dat de schoonfamilie ongeveer dezelfde overeenkomsten heeft als de eigen familie.
Als dit niet zo was, zouden de meeste mensen niet (onbewust) kiezen voor een partner met ongeveer dezelfde achtergrond.
Ikzelf ben getrouwd met een partner die 12 jaar ouder is, aan de andere kant van de wereld geboren is, en een ander ras heeft. Je zou denken: geen overeenkomsten dus.
In de loop van onze eerste maanden samen kwamen we erachter dat:
-Ik precies even oud ben als zijn jongste broertje, en hij precies even oud is als mijn oudste zus. Exact dezelfde generatie dus, ondanks ons leeftijdsverschil.
-Zijn en mijn ouders precies even oud zijn.
-Onze ouders precies dezelfde normen en waarden hebben doorgegeven aan hun kinderen.
-Onze ouders precies dezelfde tekortkomingen hebben doorgegeven aan hun kinderen (waar mijn partner en ik ons hele huwelijk mee in gevecht zijn geweest, maar waar we elkaar ook in kunnen begrijpen en aanvullen).
Hoe kan het dat we onbewust dergelijke partnerkeuzes maken? Dat is nog altijd een raadsel, en heeft waarschijnlijk te maken met een zesde zintuig, waarvan we de invloed nog altijd niet bewust kunnen vermoeden.