Ben je als 18 jarige strafbaar als je sex hebt met een 17 jarige ?

Hoe zit dat eigenlijk met de zedelijkheids wetgeving.
Als een volwassene sex heeft met een minderjarige is hij (zij) strafbaar. Klaar. Maar als 2 minderjarigen sex hebben dan niet ?

En stel dat een jongen van 17 verkering heeft met een meisje van 16 en daar sex mee heeft. Niks aan de hand denk ik. Maar nu wordt de jongen 18. Wat dan ? moet ie dan wachten tot het meisje ook 18 is ?? Dat is toch belachelijk ? Wie weet hoe dat precies zit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, het is pas strafbaar, als de bedpartner onder de 16 jaar is, getuige de volgende link: http://www.mobiel-pleegzorg.nl/hoezitdat/2001/hoe016.htm

ik geloof dat dat in America pas echt strafbaar is. Toegevoegd na 2 uur: Maar als je als 18 jarige sex hebt met iemand jonger dan 15, vind ik het ook niet zo erg dat ie gestraft wordt hoor!

Op sexueel gebied is in Nederland 16 jaar de grens, en dat is voor jongens en meisjes hetzelfde. In principe is het dus voor 15 jarigen strafbaar om sex te hebben, al zijn er weinig gevallen bekend waarbij het tot een veroordeling is gekomen. Maar dit is in ieder land weer verschillend, zo is in Spanje de grens op 13 gezet en in weer andere landen, zoals Pakistan is sex alleen toegestaan tussen gehuwden. Hieronder een overzicht hoe die regels per land verschillen:

je heb vanaf 16 jaar recht op sexule omgang met een andere volwassenen dus als je 18 bent mag je natuurlijk met wedrzijds goedkeuring sex hebben met iemand van 17 jaar.

Het recht wordt niet alleen gevormd door de wet, maar ook door de jurisprudentie. De Hoge Raad zegt in zijn arrest van 24 juni 1997: "Het ontuchtig karakter kan ontbreken bij seksueel contact met een minderjarige als het gaat om vrijwillig contact tussen personen die slechts in geringe mate in leeftijd verschillen." De uitspraak staat niet op rechtspraak.nl, maar op de onderstaande site staat wel wat uitleg. Overigens weet ik niet of deze site wel koosjer is.

Bronnen:
http://www.pedofilie.nl/node/92