Als je niet in gemeenschap van goederen wilt trouwen, zegt dat dan iets over je relatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zou iets over je relatie kunnen zeggen. Maar je kunt dat ook beslissen om praktische redenen. Als een van de twee een eigen zaak heeft, is het handig in geval van faillissement of schulden, om alle bezit op naam van de ander te hebben.

Neen, dat zegt dat je een nuchtere kijk hebt op relaties.

Nee, dat zegt meer iets over je verstand en het niet willen nemen van financiële risico's. Liefde kan daar los van staan.

Hangt er van af. Als je zelf veel geld en/of goederen inbrengt en niet in gemeenschap van goederen wilt trouwen, zegt dat alleen maar dat je goed bezig bent. Je relatie kan nog zo goed zijn, dat garandeert niet dat 't zo blijft.

Nee hoor hoeft helemaal niet, stel: door te trouwen op huwelijkse voorwaarden kun je voorkomen dat beide echtgenoten hun privé-vermogen kwijtraken als gevolg van een faillissement van een onderneming. En zo zijn er wel meer praktische keuzes te benoemen die los staan van het beoordelen van de relatie.

Hoeft niet. Er kunnen vele redenen zijn waarom iemand liever niet in gemeenschap van goederen wil trouwen. Als een van beiden een bedrijf heeft, en niet wil dat de ander grote problemen krijgt met de curator bij een eventueel faillisement, bijvoorbeeld. Net zoals niemand een bedrijf start om die failliet te zien gaan, zal ook niemand trouwen met de intentie makkelijk weer bij iemand weg te kunnen. Toch strandt 1 op de 3 huwlijken. Wat dat betreft is niet onder huwlijkse voorwaarden willen trouwen misschien onromantisch, maar wel verstandig.

Nee, het getuigt van een nuchtere kijk op het leven en zegt weinig over je relatie.

Het lijkt erop of je niet volledig samen bent, daarmee... Maar het kan ook zijn dat er overmacht is en dat de vermogende het bedrag niet echt aan zichzelf heeft en het in de familie moet houden... Dus het kan alletwee zijn...

Toen wij gingen trouwen, wisten we dat de kans groot was dat één van ons beiden nog eens een eenmanszaak zou beginnen. (Sindsdien hebben we dat allebei zelfs gedaan.) In een eenmanszaak ben je hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Financieel gezien is het dan niet zo slim om in gemeenschap van goederen getrouwd te zijn. Let wel: dat gaat dus om de situatie *tijdens* het huwelijk, niet de situatie als je gaat scheiden. De meeste mensen denken ten onrechte dat de keuze wel/niet huwelijkse voorwaarden alleen gaat over de verdeling bij scheiding. Overigens is de meest extreme vorm van huwelijkse voorwaarden, namelijk 'koude uitsluiting', zeer ongebruikelijk. Veel gebruikelijker is om wel gewoon te spreken van gezamenlijk bezit. Hoogstens wordt dan van enkele zaken vastgesteld wie het heeft 'ingebracht' in het huwelijk. In ons geval hebben we alleen van één erfstuk vastgelegd wie het heeft 'ingebracht'. Verder is alles, voor zover mogelijk (een auto kan bijvoorbeeld maar op één naam tegelijk staan, en het huis was al gekocht voordat we elkaar kenden) van ons samen. Wat betreft financiën hebben we ieder onze persoonlijke administratie, ieder onze eigen bedrijfsadministraie, en enkele gezamenlijke rekeningen. Dat is om de zaken overzichtelijk te houden, niet om ons geld weg te houden van de ander.

"Toen ik geld had, had ik vrienden!" Even een klein citaat om aan te geven wat de meest voorkomende reden is om in huwelijkse voorwaarden te trouwen. Nu hoeft dat natuurlijk niet in alle gevallen. Want het kan altijd aangeraden, opgelegd zijn. Of een weloverwogen keuze om andere redenen zijn...

Dat je niet alle lusten en lasten wilt delen tot de dood je scheidt.

Het zegt in ieder geval dat je over dingen nadenkt en zaken bespreekt met je partner. Ik ga binnenkort samenwonen. En we hebben afgesproken dat we alles goed gaan vastleggen, zodat nooit een van ons een probleem kan gaan maken over of kan krijgen over geld. Het betekent absoluut niet dat een van ons niet zeker van de relatie is, integendeel. Want ook al houd je van elkaar, als je van tevoren niet alles goed bespreekt (en daar hoort geld zeker bij), dan is er de mogelijkheid dat zaken toch onderhuids blijven knagen. En dat is veel funester voor een relatie.

Nee, ik zou zelf ook niet snel in gemeenschap van goederen trouwen. Aangezien ik mijn eigenvermogen niet op het spel wil zetten. Dit heb ik wel geleerd van mijn vader :P

ik vind van niet je kan tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100