Hoe laat ik mijn zoontje op de wc poepen?

Ons zoontje van net 3 is al een jaar zindelijk met plassen. En nu wil hij ook niet meer in zijn broek poepen. Helaas durft hij ook niet op de wc of het potje. Hij is doodsbang om te poepen.
Gevolg... hij gaat het inhouden. Ik geef hem tijdens zijn middag en nacht slaapje een luier om maar ook dan poept hij niet. Hij houd het nu voor de 3e keer al 4 dagen in en word dan tegen ziek aan. Hij wil alleen maar liggen, huilt om alles en voelt zich niet lekker.
Hij heeft al vanaf zijn geboorte een onbekende chronische diaree dus hard word het niet. Dus echt pijn zal dat niet doen ( alleen in zijn buik enz. )
Wie heeft er tips? Alles is welokm.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ga eens kijken of je ergens een nieuw leuk potje of een mooi opzetstuk voor op de wc kan kopen, en neem hem mee om uit te kiezen. Zoek desnoods op internet. Mijn dochter (ongeveer dezelfde leeftijd) kennende, zal zoiets nieuws, vooral als hij zelf gekozen heeft, hem wel motiveren het te gebruiken. Toegevoegd na 15 minuten: zoiets bijvoorbeeld ;-) http://www.beslist.nl/products/baby_peuter/r/wc_potjes/

Bronnen:
http://www.beslist.nl/products/baby_peuter...

Dit is een probleem wat wel vaker voor komt bij kinderen van die leeftijd. Ik herken het als een probleem wat vooral voorkomt bij ouders (moeders) met een tikkeltjes smetvrees. Herken je dat? Daardoor is er al in de babytijd iets ontstaan wat maakt dat poepen vies is. Poepen, is dat eigenlijk vies? Dat is natuurlijk een cultureel bepaald idee. Poep zelf vinden we vies, onder andere omdat het ziekten kan overbrengen. Sommige kinderen vinden poep helemaal niet vies, die moet je juist aanleren dat ze er van af moeten blijven. Ik hoop niet dat u het zelf al te vies vindt. http://www.ouders.nl/vraagbaken/zoon-is-enorm-bang-om-te-poepen-2-jr Ik vraag me nog af of een beetje uitleg zin heeft, op een kindermanier uiteraard. Iets waaruit blijkt dat poepen normaal is, dat iedereen het doet, dat het zelfs leuk kan zijn (of gaat dat te ver?). Misschien heeft u al gezegd dat pappa en mamma ook poepen, daar hoeft hij niet per se bij te zijn, maar laat de wc-deur eens open staan om het idee dat daar iets engs gebeurt weg te nemen. Ook uitleg over wat er op de wc gebeurt, kan helpen. Twee jaar geleden is hier eenzelfde vraag gesteld. http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gezondheid/ouderschap-opvoeding/help-dochter-angst-poepen-heen.261437 https://www.mamaplaats.nl/blog/kind/verzorging-kind/zindelijkheid-kind/waarom-bang-om-te-poepen/

Het komt vaak voor dat jonge kinderen meer moeite hebben met poepen op de wc dan plassen. Ze vinden het vaak spannend. Voor je zoontje nu misschien nog meer omdat zijn ontlasting door het ophouden wat dikker is geworden, terwijl het daarvoor altijd dun was. Derek Ogilvie hielp een jongetje door hem samen met zijn ouders naar de kinderboerderij te sturen en daar te kijken hoe de dieren poepen. De ouders legden uit hoe het allemaal werkt. De dieren eten en poepen en kunnen daardoor groeien en sterk worden. Toen hij vervolgens thuis op de wc had gepoept was het groot feest. Dit hielden ze een tijdje vol totdat het normaal werd om op de wc te poepen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100