hoe komt de melk in de borsten?

hoe komt de melk in je borsten als je zwanger bent

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de borst zitten een aantal klieren: de genaamde melkklieren, of glandula mammaria. Onder invloed van hormonen in de zwangerschap, en natuurlijk na de zwangerschap, gaan deze klieren melk produceren. Het melk word dan tijdelijk in de klier zelf opgeslagen. Moeder die borstvoeding geven merken dan ook dat een tijdje na de laatste voeding hun borsten hard worden. Op het moment dat een baby aan de borst zuigt (soms is het zien van de baby al genoeg) knijpen de klieren samen waardoor het melk naar buiten gespoten wordt.

De melk wordt gemaakt door melkklieren in de borst.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Borstvoeding#...

Zowat alle zwangere vrouwen hebben de eerste 3 maanden van de zwangerschap gevoelige borsten. Voor sommigen is het zelfs een eerste aanwijzing dat ze zwanger zijn. Anderen staan er dan weer niet bij stil omdat het een bekend gevoel is. Vlak voor de menstruatie kunnen de borsten immers ook gespannen zijn. We kijken wat er tijdens de zwangerschap allemaal gebeurt met je borsten en hoe je ze voorbereidt op een succesvolle borstvoeding na de bevalling. Het is duidelijk dat als je zwanger bent, je lichaam verandert. Eén van de opmerkelijkste wijzigingen ondergaan je borsten. Ze hebben dan ook een belangrijke rol te vervullen. Ze bereiden zich immers voor om melk te geven. Tijdens de eerste weken voel je vaak pijnlijke steken in je borsten. Soms kan je ook een prettige en zelfs erotische prikkeling krijgen. Na zo'n 8 weken worden ze zwaarder, knobbelig en gezwollen. Dit komt omdat de klieren en de kanalen zich ontwikkelen. Borsten bestaan echter niet alleen uit klieren. Ze bevatten ook bindweefsel dat steun biedt en vetweefsel voor bescherming. Aan de klieren die naar de tepel leiden, hangen zakjes. Daarin wordt melk geproduceerd. Vóór de zwangerschap weegt een borst gemiddeld 200 gram. Tijdens de zwangerschap neemt ze in omvang en gewicht toe om naar het einde toe zo'n 400 tot 800 gram te wegen. Bij borstvoeding kunnen je borsten nog meer wegen. Je tepels voorbereiden voor de voeding Vanaf de 2de maand komt normaal de tepel meer vooruit. Deze bevat zenuwuiteinden, spiervezels, talgklieren, zweetklieren en zo'n 20 melkkanalen. De tepel is verder omringd door de tepelhof. Die wordt, naarmate de zwangerschap vordert, donkerder en knobbeliger. Vanaf halverwege de zwangerschap kan uit de tepel ook wat lichtgele vloeistof komen. Het is 'colostrum', de voorloper van melk. De melkvorming zelf komt pas 4 of 5 dagen na de geboorte goed op gang.

Bronnen:
http://www.zappybaby.be/nl/zwangerschap/12...

Melk wordt geproduceerd onder invloed van hormonen. Moedermelk is heel anders dan koemelk: het bevat minder eiwit dan koemelk en veel meer calcium. Daarnaast zorgt het hormoon oxytocine voor het toeschietreflex: de melk schiet richting de melkgangetjes. Overigens komt dit hormoon ook vrij bij knuffelen vrijen etc en zorgt het voor een gelukkig gevoel. Vrouwen die te weinig van dit hormoon aanmaken krijgen dit tijdens de borstvoedingsperiode extra toegediend. je kan immers melk aanmaken, maar zonder toeschietreflex heb je er nog niks aan. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/114347-oxytocine-hormoon.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100