Bestaat er een verband tussen spraakachterstand en dyslexie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan, maar hoeft helemaal niet. Iemand met dyslexie heeft in het algemeen automatiseringsproblemen, vaak gaat het leren van de tafels bijvoorbeeld ook moeizaam. Maar ook het leren spreken heeft met automatiseren te maken, het automatiseren van klanken, het onthouden welk woord waarbij hoort. Dus als dat het probleem is, dan is er een verband, Maar een kind met een taalstoornis, of taalachterstand, hoeft niet per we dyslexie te hebben. Ik begeleid leerlingen met een rugzak in het reguliere basisonderwijs. Een van mijn leerlingen heeft een forse taalstoornis, heeft op basis daarvan ook zijn rugzak. Hij heeft erg veel moeite met het uitspreken van bepaalde klanken (al gaat het nu al heel goed) , en met het formuleren van zinnen, begrijpelijk spreken, maar nu hij in groep 3 zit, gaat leren lezen tot onze vreugde moeiteloos. Bovendien kan kan een kind dat dyslexie heeft best verbaal heel sterk zijn en helemaal geen problemen hebben met taal in het algemeen.

Ja zeker, later beginnen met praten en een tragere spraakontwikkeling dan bij leeftijdsgenootjes zijn symptomen van dyslexie. http://www.dyslexieweb.nl/dyslexie-informatie/wat-is-dyslexie Mijn zoon had met 2/3 jaar al moeite om zich uit te drukken met vriendjes uit de buurt, had een taalachterstand in groep 1 en uiteindelijk bleek in groep 6 dat hij ernstige dyslexie heeft. Toegevoegd na 54 minuten: Met dat het een symptoom is wilde ik aangeven dat er een verband is, dat ALS je een spraakachterstand hebt dat dat KAN duiden op dyslexie. Natuurlijk is het zo dat het ook wat anders kan betekenen dan dyslexie maar zo had ik je vraag niet opgevat. Je hoeft niet alle symptomen te hebben om dyslexie te hebben, al die symptomen staan dus op de site.

Dit is onderzocht bij kinderen bij wie dit erfelijk bepaald is: die hebben op 30 maanden moeilijkheden met de spraakproductie en grammaticale ontwikkeling en een tragere verwerving van woordenschat voor ze naar school gaan en hebben uiteindelijk ook een achterstand bij de kennis van het alfabet. bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Dyslexie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100