Een kind wordt volgens de wet op zijn 18e jaar volwassen. Dit houdt in dat uw kind alle handelingen kan verrichten zonder dat hiervoor uw toestemming nodig is.
Voor kinderen van 18,19 en 20 jaar geldt een voortgezette onderhoudsplicht. Dit houdt in dat u als ouder moet bijdragen in de kosten van levensonderhoud en studie moet betalen voor zover hier nog niet in is voorzien (bijvoorbeeld studiefinanciering of een bijbaantje).
Een kind van 18 jaar kan en mag uit huis worden gezet door de ouders, maar de ouders moeten het kind dus wel blijven onderhouden tot het 21e jaar als het kind zelf geen inkomsten heeft.
Kortom: Je moet financieel bijdragen aan het levensonderhoud en de eventuele studie. Hoeveel je moet bijdragen hangt wel af van de hoogte van de beurs, de toelage of het loon.
Vanaf de 18e verjaardag mag het kind zelf verzekeringen afsluiten, een lening nemen of grote aankopen doen. In het kort, het kind mag schulden maken. De toestemming van de ouders is niet meer nodig maar anders dan vaak gedacht, ouders zijn ook niet verantwoordelijk voor de eventuele schulden. Ouders zijn ook niet aan te spreken op schade veroorzaakt door hun kind. De zorgplicht zegt niets over de aansprakelijkheid, de zorgplicht loopt door tot de 21ste verjaardag, de aansprakelijkheid van ouders is al niet meer geldig na de 16e verjaardag. Kinderen vanaf 16 jaar zijn al zelf aansprakelijk voor schade die ze aanrichten. Ouders moeten dan wel kunnen aantonen dat ze het gedrag waaruit de schade voortkomt niet konden voorkomen.
Kortom: Juridisch gezien kan en mag je je zoon het huis uitzetten. Houdt daarbij bovenstaande zaken in de gaten.
Persoonlijk vind ik de keuze die je hem biedt niet meer dan redelijk. Ik zou er zeker aan vasthouden.
Daarnaast adviseer ik je om hulp in te schakelen, bijv. bij de stichting 'mee', bureau jeugdzorg of een andere jeugdinstantie. Wellicht kunnen zij meedenken. Ook kunnen vreemde ogen soms dwingen.
Succes.