Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe motiveer ik mijn 'bijna volwassen' zoon-met-gebruiksaanwijzing voor een bijbaantje?

Mijn 18-jarige zoon heeft Asperger, wat in zijn geval betekent dat hij kinderlijk is, angstig is voor veranderingen en liefst in zijn eigen (game-)wereld leeft. Hij heeft verder een normale intelligentie (zit in VWO5 op speciaal onderwijs), maar op sociaal vlak kan hij echt niet aan normale wensen voldoen (hoe graag we dat ook zouden willen en hoe veel we daar ook aan trainen). Hij is een typisch voorbeeld van 'Oops! Wrong planet!'
Wij als ouders zouden het heel goed vinden als hij wat meer onder de mensen kwam en leerde hoe hij zich in een werksituatie moet gedragen. Bovendien willen we dat hij leert dat hij voor zijn eigen kostje moet zorgen.
Zelf heeft hij totaal geen belangstelling voor een baantje, hij is 'lui' en 'ongemotiveerd' (lees: bang). Hij 'heeft niks nodig' dus het geld-argument werkt ook niet. Hij gaat niet uit, hij wil geen dure smartphone, hij drinkt niet, hij hoeft geen dure kleren, hij wil geen rijbewijs. Hij wil heel weinig. Ieder nadeel hep z'n voordeel: Hij haalt ook geen rottigheid uit.
Wij proberen hem te stimuleren, verschillende hulpverleners hebben al geprobeerd hem zo ver te krijgen dat hij eens rond ging kijken voor een baantje, maar het lukt allemaal niet.
We zijn hem nu voor het blok aan het stellen: Je gaat dat baantje doen omdat wij dat zeggen. Kans is groot dat dat mislukt omdat hij dan met een heel negatieve houding aan de slag gaat.
Wat kunnen we doen om hem toch aan een baantje te krijgen, en het als een succes te laten beleven?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
4.5K
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Heej, Stippel, hebben wij soms heel misschien en toevallig dezelfde zoon???????????????????????????????????
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik ga je volgen en een plus ;-)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@Stippel: heeft hij geen stages gelopen? Was daar niet iets bij waar je wat mee kunt?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
begeleid werk speciaal voor ASSers?
via sterk in werk of MEE
bjz weet ook nog wel iets
btw ik heb er twee van dezelfde planet ;-)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@channeke: daar gaan ze volgens mij pas mee aan de gang als het om echt werk gaat, niet om een bijbaantje. Of zie ik dat fout? Hij moet voorlopig 'gelukkig' nog tenminste 5 jaar naar school (6VWO + een HBO-opleiding) voordat hij 'voor 't echie' aan de bak moet.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik zat eerst te denken aan een soort snuffel-stage, maar aangezien hij niet houdt van veranderingen is dat ook niks.. Goh wat moeilijk zeg.. Je wilt hem natuurlijk langs alle kanten helpen, maar hoe.. Hoe gaat hij om met de mensen op school? Misschien heeft hij wel vrienden die een bijbaantje hebben en kan hij daar ook gaan werken. Dan heeft hij toch een bekend gezicht en kan hij wennen. Of bij familie, in ieder geval iemand die hij kent, die hem wegwijs maakt en niet aan z'n lot overlaat.
In ieder geval veel succes!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Hoeft hij geen maatschappelijke stage te lopen? Dat kan ook een beginnetje zijn.
jodyenboyke
11 jaar geleden
Stippel en Wendy....ik heb er ook nog eentje in de aanbieding! Maar die van mij wordt langzamerhand iets gemotiveerder, mede door de positieve ervaringen tijdens stage. Een plek met een op een, werk het beste.
Wellicht beginnen met folderwijkje, en ja dan maar gewoon omdat het moet. Heeft hier wel gewerkt maar ja, moeilijk hoor!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bij mij zoon zijn de stages niet zo goed gegaan.... en een folderwijk in de vakantie lopen voor iemand anders was, zacht gezegd, geen succes...zucht....niet zozeer vanwege geen motivatie, maar vanwege enorme traagheid.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dit is ongelooflijk! Ik postte net een soortgelijke vraag.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@anna85: hij gaat nog gewoon voltijds naar school en we gaan er van uit dat hij een vervolgopleiding gaat doen, we wachten met Wajong tot tegen de tijd dat hij echt van school af komt, zou blijken dat hij dan niet gemotiveerd is om te gaan werken. Want we zien nog wel emotionele groei, dus wie weet komt hij wat langzaam aan de jaren van verstand. Zijn studiekeuze wordt momenteel begeleid en dat gaat nu heel redelijk.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@madammesam moest gelijk aan je denken toen ik deze vraag zag.
doe er je voordeel mee :)) @stippel goeie vraag! vind de benadering 'oops, wrong planet' geweldig en getuigen van begrip voor je zoon. heb zelf helaas geen tips, maar hoop dat je heel veel krijgt waar je wat mee kan (en ik in mijn achterhoofd kan houden vanwege een soortgelijke 'bekabeling' als ze zover zijn) succes, en wens je zoon heel veel pos. ervaringen toe met wat hij ook gaat ondernemen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (9)

Probeer een baantje te vinden wat verband houdt met zijn grootste liefhebberij: games. Misschien kan hij bijvoorbeeld in een videotheek of bibliotheek de teruggekomen schijven controleren en opbergen. Hij weet daar neem ik aan alles over, dus hoeft geen angst te hebben om daarmee bezig te gaan.
(Lees meer...)
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik denk, omdat mijn zoon zo ongeveer hetzelfde in elkaar steekt, dat de angst um niet alleen zit in het bezig zijn met iets, dat in eerste instantie onbekend is.... de angst zit um in alles rondom. Contacten met vreemden, andere omgeving, verantwoordelijkheid, verandering, veel indrukken waardoor het koppie vol raakt etcetc.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
dat is idd heel erg lastig. JUIST de dingen eromheen die zoveel impact hebben waardoor hetgeen wat in principe mogelijk is niet meer haalbaar (of prettig) is. toch denk ik wel dat het een goede optie kan zijn, als men dit soort dingen weet te beperken. sorteren van ingeleverde spelletjes, netjes op zijn plek zetten, rest recht zetten (de 'fiep' triggers zeg maar) ;-) hierbij kan een 'eigen wereldje' een voordeel zijn (eenmaal bezig valt het misschien niet op hoeveel mensen er zijn die in de ruimte rondlopen?) verantwoordelijkheid blijft lastig, maar wellicht dat het aan begripvolle collega's kan liggen die hierin ondersteunen.
mensen die wat vragen (al zou de jongen het weten, je moet tegen een vreemde praten) verwijzen naar een collega. (zodat verantwoordelijkheid en soortgelijke dingen niet als druk ervaren kan worden) misschien dat het op te bouwen is? op een dagdeel of tijd dat het niet zo druk is, en niet gelijk een paar uur achter elkaar bv. het is wellicht ook uitvinden waar de grenzen liggen, wat iemand aan kennis en vaardigheden kan toepassen in welke situatie? het kan maar zo zijn dat de jongen b.v. spontaan veel info kan geven over spelletjes (en hier honderuit over kan praten) zodat hij bijzonder goed anderen kan helpen met het maken van een keuze. past boem, loslaten en verwachten dat iemand zijn ding doet gaat in ieder geval niet werken, dat is een feit!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
De omgeving is zooooo belangrijk, en dan bedoel ik met name de ledinggevende(n), de collega's etc. Zijn die bereid om rekening te houden met hem, te begeleiden/helpen op de voor hem adequate manier etc.
toen je gaming wereld zei, dacht ik meteen aan een bijbaantje in een speelgoed cq videogames winkel. ( magazijnwerk) voor ons misschien saai maar misschien kan je hem wel motiveren door te zeggen dat als je in zo een bedrijf werkt dat je de eerste games ziet en ze vaak ook met korting kunt kopen... Maar als het psychologen en zn eigen ouders al niet lukt... Totaal nergens interesse in is niet veel. En Oops Wrong planet! ( geniaal, haha) moet je misschien soms ook maar accepteren van hem en dat ook aangeven... misschien dat hij dan makkelijker water bij de wijn doet...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Wat bedoel je met de laatste zin?
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
zich aanpast en minder lui gaat doen omdat hij inziet dat er iets is wat hem interesseert en dat zn ouders hem willen helpen...
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ah, okee, dank!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Water bij de wijn doen kennen ze op zijn thuisplaneet niet. Want dat doe je als je snapt wat er nodig is om samen te leven, en op de plek waar dat sociale inzicht zit bij een 'normaal' mens, zit bij hem een diepe krater.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
alsof je als enige kat tussen allemaal honden zit. en het blaffen niet verstaat. en de honden willen samen spelen en jij wil met rust gelaten worden. Of terug kunnen naar de kattenplaneet.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@krol
het irritant, maar lui verwarren met een beperking is iets wat men helaas vaker onder een verkeerde noemer schaart. als men zich kon aanpassen zou de beperking ook niet bestaan tenslotte, en was het 'probleem' meteen al opgelost. alleen al hieraan is al duidelijk hoe verdomd lastig het is om op een verkeerde planeet te zitten die zelf geen water bij de wijn kan doen en zich weet aan te passen. ook dit is geen onwil, maar een 'aardse beperking' wat betreft de 'know how'. niet slecht bedoeld of niet, voor iemand die van een andere planeet komt wel de zoveelste confrontatie met 'het niet thuishoren' op deze planeet.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
De tip voor de speelgoed- of gameswinkel vind ik wel een goede.
Als hij echt geen geld nodig heeft, en het gaat jullie er puur om dat hij zijn horizon verbreedt, zou het dan niet een idee zijn om te beginnen met vrijwilligerswerk? Daarbij het je natuurlijk exact hetzelfde probleem als met willekeurig welk ander bijbaantje, behálve dan dat je bij vrijwilligerswerk vaak veel en veel meer mogelijkheden hebt. Met een beetje geluk kun je dan misschien iets vinden wat hij echt LEUK vindt. Misschien omdat hij de mensen kent, omdat het type mensen hem ligt (andere autisten? Of juist niet: ook dat is natuurlijk verschillend qua voorkeur) of omdat hij het werk gewoon razend interessant vindt. Als dat lukt, heb je in elk geval de motivatie te pakken en het feit dat hij leert hoe een werksituatie in elkaar zit, en dat lijkt me in dit geval misschien wel een hele goede start. Ook heb je bij vrijwilligerswerk wat meer kans dat je een plek vindt waar mensen het wel zien zitten om zich een beetje over hem te ontfermen, dat zijn excentriciteit wat meer getolereerd of zelfs gewaardeerd wordt, en dat het voor hem wat minder spannend is omdat hij niet hoeft te voldoen aan de eisen van een 'gewone' baan.

Dan is het alleen nog de vraag wát je dan kunt bedenken wat bij hem past, maar daar kunnen jullie zelf denk ik beter over oordelen..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
We willen hem deze vakantie een weekje mee laten draaien op een ezeltjesfarm als dat lukt, want hij hield als klein guppie altijd wel van dieren. Maar ook daar geldt weer voor: weerstand, angst... Het valt niet mee ;)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Nee, het valt inderdaad niet mee, Stippel. Wie weet is de ergste angst en weerstand er wat af als hij eenmaal gewend is, maar het is denk ik een moeilijke balans tussen goede aanmoediging en teveel dwang waardoor hij dicht kan klappen, of niet?
jodyenboyke
11 jaar geleden
Goed idee Stippel, die ezeltjesfarm. Mijn zoon heeft dierverzorging gedaan en er is best wel veel mogelijk voor ASS in de dierverzorging (vrijwilligerswerk, stage).
Een manege voor gehandicapten bijv. is een goede plek omdat daar deskundige begeleiding is. Mijn zoon heeft stage daar gelopen en kan altijd als vrijwilliger daar terecht.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@Lies12, klopt helemaal. Als ik te hard 'duw', gaat hij 'terugduwen' en komt er helemaal niks meer van. De weerstand wordt dan alleen maar groter, en de sfeer in huis slechter.
Je zou hem ook met andere gamers in contact kunnen laten brengen. En dat ze dan samen iets gasn doen. Werken in game mania bijvoorbeeld
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
POehhh, dat is een lastige vraag.. hierbij een antwoord van mijzelf, ik heb pddnos en ik vond het vroeger ook heel eng om werk te vinden (in mijn geval deed ik ook niks, en dacht ik zelfs dat het aangewaaid kwam, mijn moeder kende iemand via via en zo heb ik toch nog ene baantje gekregen en werkte ik samen met iemand die ik kende). En nog steeds denk ik "ik kan het toch niet, en het is toch niet nodig..."

Het heeft niks te maken met niet willen, maar met niet aandurven, je steeds afvragen wat er zou kunnen gaan gebeuren. "Ja, maar wat als,... ?" "wat gebeurt er dan?" "kan ik dat wel?", dat spookt constant door je hoofd, namelijk.

Zeg nou zelf, het IS ook heel eng om twee benen in de grote boze buitenwereld te zetten en het is ook veiliger om thuis te zijn, waar alles hetzelfde blijft. Want ook dát is een reden om niet te willen / hoeven werken.

Maak hem duidelijk dat je hem WILT helpen en hem gaat helpen.

Wat een goeie optie is om samen met hem een lijstje te maken met werk wat hij leuk vindt. En dan van dat lijstje de dingen te schrappen waarvan hij denkt dat hij dat "niet kan" danwel "eng vindt". Vraag hem waarom, probeer voor zover mogelijk met hem over te praten. Zo blijft er over waar zijn interesses liggen. Dan kan je met hem gericht zoeken naar een baan wat hij wél leuk vindt. En blijft er niks over, dan is er vast wel iets wat hij gewoon kan, wat iedereen kan en waar veel werk in is in jullie omgeving.

En zo kan je dan gaan zoeken naar werk en de kranten en vacaturesites uit te spitten, emailen uitknippen en ophangen of aan hem geven. Maak er een gewoonte van, dat je dat doet samen met hem of als hij er niet is. Ga er naast zitten als hij zijn sollicitatiebrief maakt en help hem als hij gaat bellen.

Maak een lijst met dingen die zullen voorkomen tijdens die fase zodat hij er rekening mee kan leren houden: solllicitatiegesprek, wat je moet zeggen tijdens zo'n gesprek. Help hem opschrijven wat hij kan zeggen als hij belt met zijn hopelijk toekomstige baas. Oefen met hem wat er kan gebeuren... en wat er anders kan gaan. Want dát zijn ook redenen, voor "normale" mensen onbegrijpelijk, maar voor hem heel logisch, om het niet aan te durven.

Zeg hem dat als hij een baantje heeft, dat hij zijn eigen rekeningen moet gaan betalen (zorgverzekering), jij geen kleding voor hem koopt, hij MOET gaan sparen en dat hij kostgeld moet gaan betalen, zodat hij in elk geval nog kan droogoefenen voordat hij echt zijn vleugels uitslaat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
plus van mij. Inderdaad stap voor stap begeleiden. hoe schrijf je een brief, hoe bel je op. wat antwoorden de mensen op jouw vraag. hoe gaat het allemaal in zijn werk. Eventueel rollenspel spelen.
Maar waarom moet hij een baantje erbij?

Hij heeft het geld niet nodig, hij doet het goed op school, het is gelukkig in zijn eigen ' game' wereld?

Ik heb zelf vanaf mijn 14e een baantje gehad. Ik vond het heerlijk, onder de mensen, extra zakcentje enzovoorts.

Mijn broers echter ( geen asperger zover ik weet hoor ) die hebben gewoon hun middelbare afgemaakt en daarna de vervolgopleiding. Eerste baan was altijd gewoon hun vaste baan.
Bijbaantjes? Nee bah..waarom?
Geen behoefte aan nog meer contact met mensen, geld niet nodig want zelfde uitgavenpatroon als jouw zoon.

En bij mijn ouders betaalde je pas kostgeld als je een vaste baan had ( dus niet een bijbaan ) Vind ik zelf heel redelijk.

Ik vraag je enkel nog eens kritisch te kijken; waarom moet hij zo nodig een baan. Denk je dat het hem gelukkiger maakt? Of is het iets wat voor jezelf gewoon heel logisch lijkt? ( ik kon me vroeger ook maar niet voorstellen waarom je geen bijbaantje zou willen; toch leuk? )

En je voorbereiden op de grote wereld zal hij toch ook straks op het vervolgonderwijs wel leren, en daarna in eventuele stages?


Ik zou hem persoonlijk niet pushen dus als hij nu gewoon gelukkig is en rondkomt zijn geld. Hij is per slot van rekening volwassen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik snap je zienswijze. Voor een deel kan ik daar ook wel in mee. De reden dat hij een baantje er bij 'moet', is omdat hij dan een idee krijgt van hoe de werkende wereld in elkaar zit, nieuwe mensen ontmoet, lichamelijk bezig is, misschien wat gemotiveerder raakt voor zijn vervolgopleiding en leert hoe het voelt als je van je eigen geld wat dingen kunt doen. Wij zitten gelukkig in de luxe positie dat het voor het geld helemaal niet hoeft.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
ok. Maar misschien ( en ik geef toe ik heb geen bal verstand van asperger ) ..komt dat gewoon wat later dan bij een gemiddeld mens in zijn leven. En dat forceren dan misschien averechts werkt? Ik bedoel, ik was jong toen ik dat graag wilde. Mijn broers de twintig gepasseerd toen dat pas kwam. ( eentje tot 30 jr thuis gewoond nu getrouwd ..en de opmerkingen van anderen waren nooit van de lucht maar mijn moeder was onverstoorbaar en vertrouwde altijd dat het goed kwam met het kind..gewoon op zijn eigen tempo...en inderdaad op 29 jr leeftijd ontmoette hij zijn eerste vriendinnetje en nu voldoet hij aan de 'maatschappij normen' )
wajong lijkt me inderdaad errug vroeg. als hij straks van HBO afkomt dan is de kans groot dat hij zelf in zijn onderhoud kan voorzien. Mijn zoon (nu 19) met ASS was ook zo bang voor zijn stage. Na twee dagen had ie het helemaal naar zijn zin, en mocht hij van het bedrijf na zijn opleiding daar komen werken. Heeft hij niet gedaan. hij zit nu in het leger (genie) en daar is hij enorm op zijn plek.

mijn zoon was overigens als vierjarige ook zo bang om naar school te gaan (en wij ook) en dat viel toen ook enorm mee.

waarom wil je hem dwingen te werken? wacht ermee tot hij er aan toe is. Als je wilt dat hij kostgeld gaat bijdragen dan moet je hem letterlijk zeggen dat je dat wilt, en dat hij daarom geld moet gaan verdienen. Maar volgend jaar in zijn examenklas krijgt hij het druk genoeg, en op de HBO krijgt hij vanzelf ook stages.

Sommigen vonden mij te overbeschermend, en wilden mijn zoon ook dwingen dingen te doen die hij niet durfde. (zoals de weg vragen aan een vreemde) . En als je ziet hoe zelfstandig hij nu is geworden...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Enige mogelijkheid is: Een werkgebied dat écht zijn interesse heeft.
Bv. houdt hij van cijfers => Holland Casino,
computers=> ...
enz.

Toegevoegd na 1 minuut:
"enige mogelijkheid", bedoel ik, als je hem niet wil dwingen
(Lees meer...)
11 jaar geleden
Hij is 18, en dus heeft ie wel geld nodig. Waarom lees ik toch altijd dat mensen van 18 hun eigen kosten niet hoeven te betalen? Ik kreeg op mijn 18e verjaardag van mn moeder een lijst, daar kon ik mijn zorgverzekeraar uitzoeken en dat kon ik gaan betalen. Ik kreeg mijn telefoonrekening op mijn naam en alles was ineens mijn verantwoordelijkheid. Ik bereken nu elke maand wat ik krijg en wat eruit gaat.
Ik heb 2 baantjes(met 1 red ik het ook wel maar ik vind het fijn extra geld te hebben voor eventuele reparaties aan mijn auto of vakantie naar turkije) en ik ben 19 jaar.. Ik betaal alles zelf! Ik snap dat hij moeilijker is dan andere mensen maar hij zal toch wat moeten gaan opsteken van zijn jeugd en sociale netwerken creeeren want hij kan niet voor altijd bij zijn ouders wonen. Ook met asperger kun je vrij normaal zelfstandig leven. Ooit krijgt hij misschien ook een vriendin waar hij mee wil samenwonen. tja als hij dan nooit geleerd heeft wat verantwoordelijkheid is en hoe hij geld moet verdienen.
Wat dacht hij van een baantje in de thuiszorg, of in de PGB zorg. Dan ben je niet met heel veel mensen tegelijk. Je creeert een schema voor jezelf en houd je daaraan. Je helpt een ander en verdiend zo je geld. Het verdiend vaak beter dan in de supermarkt waar ook nog eens heel veel mensen lopen en er nogal eens iets veranderd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding