Welke rechten en plichten heeft een vader die alleen zijn kind aangeeft bij de gemeente maar niet erkend?.

De aanstaande vader wil wel aangifte doen en zijn achternaam geven maar niet financieel en/of juridisch verbonden zijn met het kind. Ik (de aanstaande moeder) heb daar geen problemen mee en wil mijn kindje alleen gaan opvoeden.
Ik verwacht dus geen financiele steun of wat dan ook van de aanstaande vader, maar ik zou net als de aanstaande vader wel zijn achternaam willen gebruiken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vader kan gewoon tijdens de aangifte van zijn kind aangeven dat het kind de achternaam van zijn vader zal krijgen. Dat kan gewoon. Daar wordt niet moeilijk over gedaan. Mocht je ineens willen dat je kind jouw achternaam zal krijgen, dan moet je naar de rechtbank voor een naamswijziging. Verder, als de vader het kind aangeeft, dan erkent hij NIET tegelijkertijd automatisch je kind en krijgt hij ook NIET tegelijkertijd de ouderlijke macht. Dat kan hij alsnog doen, via de rechtbank, mocht hij dat toch ineens besluiten te willen. Alle ouderlijke macht ligt nu bij jou als moeder, hij heeft géén zeggenschap over je kind, je hebt géén recht op allimentie (reden: kind is niet erkend, hij heeft geen ouderlijke macht) en alle besluiten over je kindje komen op jouw bordje terecht. Maar omdat hij biologisch gezien wel de vader is, mag hij natuurlijk wel ten alle tijden zeggen dat hij de vader is van het kind, tegen jullie kind dus. Een pa wordt je, maar een vader blijf je. Toegevoegd na 43 seconden: de achternaam VAN ZIJN VADER moet zijn de achternaam van hemzelf

Beetje vreemd als hij alleen je kind zijn achternaam wilt geven, daarvoor moet hij het kind eerst erkennen als vader bij de gemeente. Dus heeft hij ook verplichtingen tegenover het kind financieel. Eerlijk gezegd komt het nogal koud over. Weet jij wel zeker dat je dan evengoed jouw kind zijn achternaam wilt geven, van iemand die verder niets met het kind te maken wil hebben financieel. Wel de lusten niet de lasten.

Dit kan niet. Je kan niet "niet erkennen" en toch je kind de naam van de vader geven. Het is erkennen en je kan de vader kan zijn naam geven, of niets. Makkelijk gezegd. Erkennen is de lasten nemen omtrent het kind en de lusten niet (Ouderlijke macht). Lees even de bron die ik heb toegevoegd voor een uitgebreide uitleg omtrent erkenning. Toegevoegd na 1 minuut: Hoop dat het in de wereld van regels iets van duidelijkheid geeft. Ik heb er zelf ook mee te maken gehad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100