Was het mogelijk voor de vroege mens om vegetarisch te leven?

Zou je in de prehistorie overleefd kunnen hebben zonder bijvoorbeeld leer en vlees? Zo ja, hoe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is niet mogelijk. De mens is van nature een omnivoor (alleseter), en heeft veel hoogwaardige eiwitten nodig. Ook kunnen planten niet alle nodige vitaminen leveren. Bedenk ook dat men toen niet de kennis of de mogelijkheden had om voedsel goed te bewaren voor de winter. Tegenwoordig denken we dat je met een voldoende gevarieerd vegetarisch dieet goed kunt leven. Maar waar haalde men in de prehistorie verse sla in de winter? Of pecanoten als je niet toevallig onder zo'n boom woonde? Evolutiebiologen zijn van menig dat de ontwikkeling van het brein pas goed op gang kon komen nadat mensen leerden om vis te vangen en, later, graan te verbouwen.

Volgens de archeoloog Nadine Lemmers is het heel goed mogelijk geweest voor de vroege mens in de steentijd om door alleen vegetarisch te eten, te overleven. Zij baseert deze gevolgtrekking na een uitgebreide bestudering van relevante literatuur. Om te weten welke voedselbronnen er waren in de steentijd kan men kijken naar het klimaat, de flora en de fauna. Wat betreft de bomen en struiken zijn in de oude steentijd de volgende soorten in Nederland te vinden: esdoorn (Spaanse aak), berk (dwergberk en zachte berk), haagbeuk, hazelaar, meidoorn (eenstijlige en tweestijlige), beuk, es, wilde appel, gagel, wilde peer, eik (zomereik), wilg (schietwilg, boswilg, grauwe wilg, kraakwilg), vlier (gewone vlier), venijnboom (taxus), linde en iep (ruwe iep). Wat betreft de planten zijn de volgende soorten ter beschikking: agrimonie, melganzenvoet, borstelkrans, pastinaak, perzikkruid, spurrie, betonie, tijm en grote brandnetel. Voedsel was overal te vinden en lange afstanden hoefden niet worden afgelegd. Per seizoen werden verschillende voedselbronnen verzameld. In het voorjaar verzamelden ze eieren en groentes en in het najaar vruchten en noten. De volgende vruchten werden verzameld: bramen, vlierbessen, wilde appels, sleepruimen (sleedoorn), bosaardbeien en frambozen. Wilde groenten en kruiden werden verzameld, denk aan melganzenvoet, zuring, bijvoet en brandnetel. Als noten werden de hazelnoten en eikels verzameld. Naast het jagen speelde het verzamelen een grote rol, denk aan het verzamelen van planten, korstmossen, paddenstoelen, eieren van vogels en schaal- en schelpdieren. Bij de oertijd denkt iedereen aan jagen, maar het verzamelen van voedsel was zeer belangrijk (misschien wel belangrijker). De vrouwen zullen , behalve vogels en knaagdieren, veelal paddenstoelen, knollen en planten, hebben verzameld. Het verzamelen hiervan zorgde voor de dagelijkse behoefte aan voedsel. Het jagen, vaak een mannentaak, zal vaak niks hebben opgeleverd. https://www.hunebednieuwscafe.nl/2016/09/eten-in-de-steentijd/ Zij baseert haar conclusies na bestudering van relevante wetenschappelijke publicaties. Zoals o.a. van de archeoloog Ainara Sistiaga. Ainara is vooral bekend door haar kennis en onderzoeken dmv de organische geochemie en haar kennis van de paleolitische archeologie.

Toegevoegd op 11 september 2018 12:12: tekst

Nee (zie kanttekening mbt 'vegetarisch' onderaan). De mens heeft dierlijke producten nodig; het duidelijkste voorbeeld is vitamine B12, dat mensen alleen uit dierlijke bron (voldoende) kunnen opnemen. Ditzelfde geldt in iets minder sterke mate voor meerdere vitamines (zoals vit D) en mineralen. Daarnaast zijn mensendarmen relatief kort en typisch gebouwd op energiedicht eten; vlees, ook fruit en knollen; ongeschikt voor het verteren van bladeren etc (die leveren domweg te weinig energie). Bovendien is ook ons metabolisme ingesteld op vet en eiwit, een beetje op zetmeel, niet op suiker. Let op; vegetarisch betekent niet voor iedereen hetzelfde; veel vegetariërs eten wel vis en ei, uiteindelijk ook gewoon dierlijke producten en als zodanig eigenlijk ook vlees. Oermensen zullen ook vis en ei (en insecten/slakken) hebben gegeten, zeker als er geen vlees van de jacht was. Oermensen zullen geen melk/zuivel hebben gebruikt -dat kwam pas nadat landbouw en veeteelt waren uitgevonden.

Bronnen:
https://www.vegetariers.nl/gezond/gezond-e...

ja tuurlijk vroeger hadden ze ook landbouw

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100