Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

welke stoffen komen vrij als je stookt op behandeld hout?

Houtrook: geïmpregneerd hout bijvoorbeeld

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Milieu
1.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Geïmpregneerd hout mag zeker niet verbrand worden omdat de verduurzamingsmiddelen bij verbranding worden omgezet in giftige arseenoxides, dioxines, PAK's en chroomoxides.
(Lees meer...)
7 jaar geleden
tinus1969
7 jaar geleden
Geimpregneerd hout wordt dan ook apart ingezameld bij gemeentelijke milieustraten/vuilstortplaatsen. Het is eigenlijk een soort chemisch afval.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Controle hierop ontbreekt helaas. In Duitsland controleert de schoorsteengilde hoe iemand stookt. In Nederland was hierover een rechtszaak. Daar lag een opslagplaats voor brandhout vol met geïmpregneerd hout. Helaas was dat voor de rechter onvoldoende bewijs dat er gestookt werd op behandeld hout. De brandweer kan naar mijn weten alleen meten met een meter op asbest. Maar niet op andere schadelijke stoffen. Van de GGD kreeg ik geen antwoord op de vraag welke stoffen zoal vrijkomen. De media heeft hier weinig aandacht voor.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding