Waar gaat ons glas uit de glasbakken eigenlijk naartoe? Je ziet bijna nooit gerecycled glas.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je gooit een potje van glas in de glasbak, maar wat er gebeurt er met al het glas dat in de glasbak zit? Als eerst wordt de glasbak geleegd in de vrachtwagen. De vrachtwagen gaat dan naar het bedrijf waar het glas wordt gerecycled. Aangekomen bij het bedrijf leegt de volle vrachtwagen zijn lading in een grote bak. Vanuit de bak gaat het glas de lopende band op naar de fabriek. Door grote magneten worden deksels en andere dingen van de lopende band gehaald.Verder op de lopende band wordt het glas per kleur gescheiden. Dit scheiden van glas gebeurt door speciale lichtsensoren die kunnen zien of het glas groen, wit of blauw is. Een hamertje zorgt er dan voor dat je juiste kleursoort van de lopende band wordt getikt. Als het goed is, is er dan alleen nog maar glas over. Om dit zeker te weten wordt het glas gecontroleerd op de kwaliteit. Als de kwaliteit goed is dan wordt het glas weer in grote vrachtwagens geladen. De vrachtwagens storten het glas dan buiten op een groot terrein. Hier moet het glas ongeveer 8 weken blijven liggen. In deze weken rotten alle organische stoffen zoals jam en appelmoes weg. Als er dan alleen nog maar glasscherfjes zonder etensresten zijn, dan kan het glas naar de glasfabriek waar van oud glas weer nieuw glas wordt gemaakt.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/w...

Recycled glas is niet van nieuw glas te onderscheiden. Dit is dus duidelijk anders dan bij bijvoorbeeld papier waar duidelijk zichtbaar is dat gerecycled papier van mindere kwaliteit is dan nieuw papier. Dat is de reden dat je geen recycled glas ziet, Voor het proces geeft Maarten 2212 een duidelijke beschrijving.

Er zijn producten van gerecycled glas te koop. Je kunt bij veel winkels zien dat ze glaswerk van gerecycled glas verkopen. Bv. Bij Dille en Kamille, Jamie Oliver glaswerk, Xenos en ook Blokker verkopen veel glas dat gerecycled is. Wanneer je op internet de juiste zoektermen invult, kom je meerdere winkels tegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100