Wat is de meest effectieve manier om zonne-energie op te wekken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om zonne energie om te zetten is het belangrijk dat er zoveel mogelijk energie uit het zonlicht wordt omgezet in een energiehoudende stof. Planten doen dat door energie om te zetten in ATP. Die draagt de energie weer over bij de omzetting naar glucose en zetmeel. Dat werkt effectief, zelfs bij laag rendement. De zonnecellen in panelen die de energie opwekken bestaan uit verschillende materialen. Het type materiaal bepaalt deels de efficientie. Die wordt steeds hoger. Onderstaande tabel (zie ook bron zonnestroom.net) is inmiddels al achterhaald en rendementen tot 24% kunnen al gehaald worden. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Andere methoden werken met behulp van spiegels die de straling richten en water opwarmen. Bij een zonnecollector zal je de stroom ook moeten omzetten en kunnen opslaan zodat je de stroom bijvoorbeeld s'nachts weer kunt gebruiken. Naast de effectiviteit speelt dus ook het opslaan en transport van de energie een rol. In de Sahara is de zon veel sterker en maakt het rendement minder uit. Zou je 0,3% van de Sahara kunnen bedekken met zonnecollectoren (politieke issues daargelaten), dan is dat genoeg voor Europa. Maar dan blijft het grootste probleem de opslag en transport van de verkregen stroom. Toegevoegd na 18 minuten: Verder een leuk suggestief plaatje in de discussie wi nuhet effectiefst zonne-energie opwerkt. De zonnebloem of de collector. Momenteel is een zonnecollector het meest effectief om in te zetten als alternatieve stroombron. Hierbij moet gelet worden op optimalisatie van/door: - Hellingshoek (varieert met de breedtegraad, In Nederland 35 graden) - Zijwaartse Hoek (5 graden ten westen van het zuiden) - Oppervlak (hoe meer hoe beter) - Rendement (zie materiaal hierboven) - Opslag en transport (bij een volle accu kan er niets meer bij en levert de zonnecollector niets extra op) - Zonstraling (hoe meer richting evenaar hoe intenser de zon). Volgens ECN was er dit jaar een record rendement van 15% met een zonnepaneel van polycrystalline silicon cellen: http://tweakers.net/nieuws/59903/ecn-behaalt-wereldrecord-rendement-voor-zonnepaneel.html Hogere percentages (24% - 40%) worden door andere technieken tot stand gebracht (Multi-junction) : http://www.elektor.nl/nieuws/gaas-zonnecel-op-ge-substraat-haalt-record.381803.lynkx Toegevoegd na 23 minuten: (multijunction, zie laatste bron)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adenosinetrifosfaat
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonne-energie
http://www.duurzaammbo.nl/DuurzaamMBO/Duur...
http://www.kennislink.nl/publicaties/zonne...
http://www.zonnestroom.net/pvfaq.html

Planten doen dat op zijn allervoordeligst en het meest efficiënt... Veel efficiënter dan zonnecellen... En de planten kun je dan uitpersen voor de olie of verbranden enz enz... allemaal energie...

Dat doet de zon al voor ons op een uiterst effectieve manier. Hij blijft nog een paar miljard jaar branden op zijn huidige brandstofvoorraad. Wij mensen kunnen dat niet.

Neem aan dat je bedoelt zonne-energie om te zetten in energie. Zonnecelpannelen zijn tot op heden hier zeer inefficiënt in. Er is echter hoop in de vorm van "zonnecentrales" hierbij wordt doormiddel van het bundelen van zonnestralen door spiegels een oplossing van 90% zout en 10% water opgewarmd tot ca 700 graden. dit is voldoende om een stoomgenerator aan te drijven, de reden dat ze een zout/water oplossing gebruiken is dat deze nauwelijks afkoelt na zonsondergang zodat de centrale dag en nacht kan werken. Drie proefcentrales zijn er een staat in Spanje de andere in california en New Mexico. De Zout/water oplossing is een Italiaanse vinding.

Als de zon schijnt, wekt ze in principe altijd energie op. Maar omdat thermische zonnepanelen energie opwekken door de straling van de zon, en niet alleen door de warmte, kan gesteld worden dat er minder zonne-energie is bij een bewolkte hemel.

Bronnen:
http://www.junkers.be/TipTrickDetail.aspx?...

door zonne energie eerst op te vangen met zonne-panelen

Bronnen:
zoone energie boekje

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100