hoe kan het dat sneeuw langer blijft liggen op weilanden waar kunstmest gestrooid is dan op land waar dat niet is gebeurd?

vraag wijst zichzelf :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hierbij een zelf bedachte theorie die wel "bewezen" is TOTAAN het stukje over de kunstmest. Als je een weg hebt (asfalt of steen) met daarnaast een grasveld, blijft de sneeuw veel langer liggen op het gras dan op de steen. Dit komt door de isolatiewaarde van gras en steen. Steen geleidt de warmte beter en als er sneeuw valt op stenen zijn die stenen wel even 0 graden maar de grond eronder is NIET onder nul. Die warmte wordt door de steen naar boven doorgegeven en daarom gaat de sneeuw sneller weg op steen dan op gras. Nu mijn aanvulling: Ik gok dat ER meer (een dikkere laag) gras is als je kunstmest hebt gestrooid (daar doe je het toch voor). Dat isoleert ook dus. En een dikke graslaag isoleert beter dat een dunne. Dus...... Daarom zou de sneeuw langer kunnen blijven liggen

Zout bij smeltend ijs of sneeuw verlaagt de temperatuur. Op plekken waar kunstmest (ook bestaand uit zouten) gestrooid is, is het dus kouder dan waar geen kunstmest ligt. Je ziet dan dat de onderste laag wel gesmolten is maar dat de laag erboven later smelt dan waar niet gestrooid is. Op school deden we daar ooit een natuurkundeproefje mee. In een emmer mengden we sneeuw met zout en zetten daar een glas met een beetje water in. Dat water bevroor, terwijl er in het lokaal verder een behaaglijke temperatuur heerste.

Bronnen:
http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/view.d...

er zijn 2 oorzaken aan te wijzen, 1 de kleur van de ondergrond ,het gras is lichter van kleur ,reflecteert meer licht en de ondergrond word niet zo sterk opgewarmd ,kan dus minder warmte aan de sneeuw afgeven,daarbij komt nog dat tussen de langere grassprieten meer lucht blijft hangen ,de sneeuw dus minder contact heeft met de ondergrond en lucht de beste isolator is waardoor deze langzamer smelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100