als er wind over een meer waait en de golven gaan allemaal één kant op, is er dan aan de ene kant meer water dan aan de andere kant?

Weet jij het antwoord?

/2500

Jazeker. In 1953 was er een krachtige NW wind, waardoor in Zeeland het water over de dijken kwam.

Ja, op het IJsselmeer heb je vaak hoogte verschillen. Dit komt door de wind, deze duwt het water naar één kant. Dit is goed te zien bij dooi. De ijsschotsen worden naar één kant van het IJsselmeer geblazen waardoor je kruiend ijs krijgt.

Ja, maar dat is niet direct een gevolg van de golven. Golven verplaatsen namelijk geen water (alleen een beetje op en neer...). Vergelijk met een touw aan de deurknop: daar kun je prima golven mee maken, maar het touw blijft op dezelfde plaats.

Nee. In tegenstelling tot de andere antwoorden is nee een beter antwoord. Het is wel zo dat de wind het water in feite doet opstapelen (zie ook link). Echter, het moet wel uitzonderlijk hard waaien, wilt het water onder water niet gewoon terugstromen. Waardoor het totale water nivo / hoogte van het water niet ongeveer gelijk blijft. Het water stroomt terug doordat het hoger ligt en dan door de zwaartekracht waar naar beneden stroomt. Alsook omdat water als vloeistof de neiging heeft overal even hoog te gaan staan.

Bronnen:
http://translate.google.nl/translate?hl=nl...

Dat kan zeker en de verschillen zijn zo groot dat Rijkswaterstaat studies uitvoert op meren om te weten hoe de combinatie van wind, water en bemaling zich gedragen om zo het waterbeheer uit te kunnen voeren. In de link een rapport hierover.

Bronnen:
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esr...

Ja , de golven in combinatie met het opstuwen , Venetië is helaas zo'n voorbeeld ! In dien de wind hard en langdurig een kant op waait stroomt het onder . Daar is soms ook wel een getijde werking op invloed maar heel gering . Op heel andere plaatsen is ook waarneembaar , je zou op eerste gezicht denken er ontstaat gewoon een onderstroom de andere kant op maar nee de feiten lijken anders ?! Waarom ?! Het warmere boven water mengt niet snel genoeg met koudere onderwater ?! (Geen bron eigen subjectieve waarneming :) ) Vaak lijkt het voor te komen met zeg diep water wat uit mond op een lagune die vrij ondiep is , en als er daar nog een rivier in de zee uitmond is het hele maal compleet. 2 weken terug werd de Mississippi ook door storm de andere kant opgeduwd dus tegen de normale stroom richting in enige dagen lang . Ook in Bangladesh , maar ook vroeger in onze Zeeuwse zeegaten dus niet alleen de golf hoogte door de wind of het tij maar ook zeker de opstuwing ! Brengt het gevaar van overstroming . Dus water wordt echt opgeduwd althans de boven laag op groot water maar de onderstroom is blijkbaar veel langzamer waarom ??!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100