Wat als een leraar een eigendom vernielt, kan je ergens aanspraak op maken?

Bij ons op school is gewoon de standaard regel dat je mobiel wordt afgepakt. Maar laatst had ik iets ergs gehoord, een leraar had een iPhone van iemand afgepakt en uit het raam gegooid. Mag de leraar dat gewoon doen? Mag de leraar het volgens de wet uberhaupt afpakken? Want ik vind onteigenen van eigendommen al veel te ver gaan maar dat een leraar dan een eigendom vernielt gaat over de top. Maar mag dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Leraren zijn gewoon mensen. En als ze lesgeven, willen ze volledige aandacht van jou en je klasgenoten. Die iPhone zal hem dermate hebben geirriteerd, en dat zal hij heus wel hebben gezegd. Ik vind het logisch en normaal dat dit is gebeurd, en de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf. Als je de les niet wilt volgen, blijf dat gewoon een dombo, maar ga niet je lessen verspillen!!! Toegevoegd na 8 minuten: ""dat"" moet zijn ""dan""

Het is natuurlijk niet netjes om iemand zijn iPhone uit het raam te gooien. Maar ja er zijn afspraken op school en geen mobiel in de lessen is er één van. Ken je het hele verhaal? Misschien was het wel de zoveelste keer dat die leerling zich niet aan de afspraak hield, had de leerling een grote mond tegen de leraar enzenz, je was er niet bij begrijp ik uit je vraag. Dergelijke verhalen worden meestal nogal opgeblazen. Over jouw vraag of een leraar dit mág afpakken , Ja, dat mag, dat is een door de school gemaakte afspraak waarvan iedereen op de hoogte is Uit het raam gooien hoort hier natuurlijk niet bij, maar een leraar is ook maar een mens, die maken ook fouten. Misschien is het wel keurig opgelost tussen leerling en leraar en waait er nu een zeer dramatisch verhaal rond wat allang de wereld uit is (dat is mijn vermoeden omdat het meestal zo gaat) Toegevoegd na 35 minuten: Ik heb drie zoons op de middelbare school en hoor vaker dergelijke verhalen. Vooral over allerlei 'onredelijke' dingen die leraren doen en van ze vragen. Mijn antwoord is dan altijd. Als jullie je nou eens nét zo druk maken over jullie plichten, als over jullie rechten, dan praten we weer verder :)

Een Iphone mag idd tijdelijk! "afgepakt" worden als er in de regelementen staat dat deze niet gebruikt mag worden of aan mag staan of zoiets dergelijks. Uit het raam gooien mag zeker niet en NEE ik vind dat NIET begrijpelijk er vanuit gaande dat het verhaal klopt. Een leraar is een volwassen persoon en zou moeten weten hoe hier mee om te gaan. Afpakken oke, uit het raam gooien NOT done! Zoiets zou je ook niet accepteren tussen twee volwassenen op wat voor locatie dan ook waar het gebruik niet is toegestaan. Indien de betreffende iPhone hierdoor kapot is gegaan is die leraar daarvoor aansprakelijk. Er zal aangifte gedaan moet worden dat hij het apparaat kapot gemaakt heb. Op een school zou de eerste stap naar de mentor zijn en eventueel daarna de conrector of rector. Indien dat geen oplossing biedt, gewoon aangifte doen aan je verzekering opgeven, er zullen genoeg getuigen zijn van het voorval.

vernielen mag niet , maar afpakken wel. iedere leerling weet dat het onder de les in je handen hebben van je mobiel niet mag, dat is al jaren zo.. ik vind wel de leraar erg ver gaan met een mobiel uit de raam gooien, als het kapot zou zijn gegaan, kan de leraar er wel aansprakelijk voor worden gesteld, en de kosten betalen.maar wees verstandig en gebruik je mobiel niet in de klas..dat scheelt een hoop ergenis

Een leraar mag een iPhone in beslag nemen, maar natuurlijk niet expres kapot maken. Over het afnemen maakt de school als het goed is vooraf expliciet regels. Het is dan niet zo dat je onteigend bent en dat een docent er van alles mee kan doen. Als dat toch zou gebeuren dan klop je eerst aan bij de mentor en eventueel de conrector/rector, of anders via de leerlingenraad. Eerlijk gezegd heb ik altijdgrote twijfels bij zo'n verhaal. Je geeft zelf aan dat je het van horen en zeggen hebt. Soms worden verhalen erger gemaakt dan ze zijn. Mocht een docent over de rooie zijn gegaan, dan zal zo'n incident ook niet helemaal zonder gevolgen zijn natuurlijk.

Dat er met een Iphone wordt gewerkt in de klas.dat mag wel afgepakt worden,de reden van dat de leraar de Iphone uit het raam gooide,is dan misschien de schuld van de leerling,het kan zijn dat de leraar meerdere keren heeft gewaarschuwd en het dan geen zin heeft met de leerling. Toegevoegd na 6 minuten: Maar ik vind het vanme zelf toch niet kunnen dat een leraar gewoon een Iphone uit het raam gooit,hij kan oo een ander oplossing vinden hoor!

Ondanks de voorgeschiedenis mag een docent(e) niemands eigendommen permanent in beslag nemen of beschadigen. Geen geweld gebruiken tegen anderen en bij onmacht een meerdere raadplegen of de leerling(e) uit de klas verwijderen of naar het hoofd der school sturen. Anderzijds mag een leerling(e) ook geen spullen beschadigen of geweld gebruiken tegenover anderen. Van beide zaken kan men aangifte doen. (Buiten schooltijd komt men toch ook niet aan het vervoermiddel of woonhuis van de docent(e)?)

Ik vind ook dat dat niet kan. Een goede docent mag wel streng zijn of spullen tijdelijk in beslag nemen, maar als je zo boos wordt dat je dit soort dingen doet ben je een slechte docent. Ik denk trouwens ook dat dit soort verhalen vaak een beetje aangedikt worden.

Ik ga hier niet de moralist uithangen maar probeer gewoon de vraag te beantwoorden. De leraar mag een mobiel wel tijdelijk in bewaring nemen, zeker als daar regels voor gemaakt zijn, maar hoort hem na de les terug te geven. Als hij dat niet doet dan heet dat volgens de wet ontvreemding (stelen) en kun je hem aangeven bij de politie. Je moet wel zeker weten dat je mobiel niet terugkrijgt. Als hij de mobiel vernield door hem b.,v. uit het raam te knikkeren is de aanklacht ontvreemding en vernieling van andermans eigendommen. Ook dat kun je aangeven bij de politie.

De docent heeft -als het verhaal waar is- onwettig en zelfs gevaarlijk gehandeld, wie krijgt dat ding voor zijn/ haar hoofd. Een Iphone met gooisnelheid in een kinderwagen kan een drama geven. Dus is de docent schadeplichtig en strafbaar. Een docent die zo weinig zelfbeheersing heeft dat hij dingen het raam uitflikkert als het hem niet zint is geen voorbeeld...... Overigens ben ik zelf docent geweest dus kan ik me heus wel in de irritatie inleven. Wettelijk mag hij vergen dat dergelijke apparatuur niet in zijn klas gebruikt wordt en daartegen redelijke maatregelen nemen. Daar valt vernielen en uit het raam gooien zeker niet onder. Ik heb docenten wel eens door het lint zien gaan, geen pretje. Je kunt -als je merkt dat je zo boos bent- beter even naar het toilet gaan of voor iets anders de klas uitgaan. Dat je een keer heel kwaad wordt is niet zo verwonderlijk maar dat is vaak een opstapeling van frustraties. Dom van de docent, netjes in orde maken en niet weer doen . En leerlingen, houdt ook eens rekening dat een docent ook maar een mens is en houd je gewoon eens aan de regels, het is zo ontzettend vermoeiend altijd de boeman M/V uit te moeten hangen. Docenten willen graag goed les kunnen geven en een leuke sfeer in de klas hebben. Dan leer je het meeste en heeft de docent niet het idee voor de kat zijn viool les te geven.

Die leraar zou zeker aansprakelijk kunnen worden gesteld voor vernieling. Net zoals iemand anders. Omdat iemand een positie van gezag heeft betekent dat nog niet dat hij/zij alles mogen doen.

De grote vraag blijft of de Ipod ook echt vernield is door de actie van de docent. Dan, je komt om lessen te volgen met medestudenten, klasgenoten en ook die hebben recht op een onverstoorde les. Ten eerste hindert bewuste persoon de docent in het lesgeven, daarnaast ook de medeleerlingen. Wat rest je anders dan afpakken? Of het mag of niet, ik denk dat daar nog een wet op moet komen, want het gaat de spuigaten echt uitlopen op scholen. Mocht een docent echt vernielen mag het niet, tijdelijk innemen wel, teneinde zijn taak uit te kunnen voeren.

Ga naar de directeur en bespreek dit.

Afpakken, ok, zou ik ook doen als leraar zijnde en jij zou mijn lessen hiermee verstoren. Uit het raam gooien kan natuurlijk echt niet, een leraar zou hier boven moeten staan en het op een passende manier op moeten lossen. Het moedwillig vernielen dan wel beschadigen van andermans eigendommen kan natuurlijk echt niet en in mijn ogen is het echt een teken van zwakte van zo'n leraar. En al die flauwekul hier over een 'generatiekloof' hier? Ik ben zelf 44 en snap echt wel dat het verdomd irritant is als op zo'n manier je lessen verstoort worden, maar wat willen jullie dan? dat de lijfstraffen weer terug ingevoerd worden? dat het rietje weer terugkomt? Kom op zeg, jullie zijn toch ook jong geweest of niet.....?

nee in principe mag een school een mobiel maar afpakken tot het einde van je schooldag en vernielingen moeten vergoed worden als jij iets van de leraar stuk maak omdat je hem niet mag wedden dat je straf krijgt+ je moet betalen dus die regels gelden voor hem net zo goed

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100