Legitimatie verplicht als je ouder bent dan 20?

Ik ben 23 jaar, en als ik bij de plaatselijke Albert Heijn sigaretten of alcohol wil kopen, vragen ze mij om mijn legitimatie. Nu zijn er op tv spotjes, waarin wordt gevraagd om je legitimatie te laten zien als je jonger bent dan 20. Dat ben ik niet, en dus heb ik hem bijna nooit bij.
Mogen ze mij weigeren iets mee te geven??
Je mag dit officieel mee krijgen als je 16 jaar of ouder bent.. Geloof me, ik zie er niet uit als 15!!

Toegevoegd na 7 minuten:
Even ter verduidelijking, als ik aan een willekeurig persoon vraag hoe oud ze me schatten, zeggen de meesten tussen de 25 en 27..

Toegevoegd na 10 minuten:
En graag geen reacties over dat ik mijn legitimatie niet bij heb.. Mijn rijbewijs ligt namelijk in mijn auto, waar ik ongeveer 10 meter vanaf sta.. <_<

Graag concreet antwoord op mijn vraag!!

Toegevoegd na 12 uur:
Het is steeds dezelfde vrouw die het vraagt, ook al heb ik -uiteindelijk- al vaak zat mijn legitimatie aan haar laten zien, en elke keer weer blijft ze erom vragen, al weet ze dondersgoed dat ik ouder ben..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het steeds dezelfde vrouw is die het je vraagt, kan je haar er misschien op aanspreken. Wees vriendelijk en zeg iets in de trant van: goh het valt me op dat u mij elke keer weer vraagt om mijn legitimatie. Ik snap dat u veel mensen voorbij ziet komen, maar ik heb me zeker al een keer of tien (of hoeveel het mag zijn) gelegitimeerd bij u. Kunnen we vanaf nu niet gewoon de conclusie trekken dat ik 23 jaar ben en dus gewoon recht heb op het kopen van sigaretten/drank? Als ze begint te zeiken kan je altijd naar haar werkgever stappen. Zij krijgt van hem/haar de opdracht om dit te doen. Het lijkt me inderdaad erg irritant als het steeds dezelfde persoon is ja. Maar als het steeds anderen zijn, moet je gewoon je ID meenemen en het aantonen. Mijn vriend van 27 wordt zelfs nog met enige regelmaat gevraagd, zeer irritant voor hem, maar ja blijkbaar kunnen mensen het nu eenmaal niet goed inschatten. Maar probleem is dat zij en de winkel er op worden aangekeken als ze toch aan jongeren onder 16 jaar verkopen...

Misschien twijfelen ze gewoon omdat je er rond de 20 uitziet. ze willen gewoon zeker weten dat ze de alcohol enzo aan jou mogen verkopen.

tja blijkbaar zie je er dus wel jonger uit dan 16, misschien je kleding ? maar wat is het probleem ? je laat het effe zien en klaar toch ? Het wordt wat ander als het toch steeds dezelfde persoon is een elke keer opnieuw. Toegevoegd na 2 minuten: oh ja en je hoort je ID altijd bij je te hebben maa tegenwordig zijn die creditcard size dus dat is ook geen probleem toch gewoon een goeie bilfold kopen

je bent ten alle tijden verplicht je te legitimeren er staat zelfs een boete op als je die niet bij hebt maar t is waar mijn zoon moest een paar weken geleden voor mijn vader een pakje sigaretten halen en ging samen met zijn verloofde de medewerker vroeg haar legitimatie terwijl mijn zoon t koopt hele situatie liep uit de hand en mijn zoon heeft een aanklacht ingediend bij de A.H kortom hij kreeg t niet mee

Iedereen ouder dan 16 jaar moet zich direct kunnen legitimeren in welke situatie dan ook. Dus als jij hem vaak niet bij je hebt, en je ooit controle krijgt van een politieagent kan je er op wachten dat je een procesverbaal krijgt. Succes.. Mvg, Nick Toegevoegd na 17 uur: Misschien heeft de dame in kwestie wel een oogje op je en durft ze het rechtstreeks niet te vragen. Daarom vraagt ze jou legitimatie om te zien wie je werkelijk bent. Ik zou zeggen laat het 1x zien en let goed op deze dame hoe ze je aanspreekt en bekijkt. Niet geschoten is altijd mis !

Ook al vind je zelf niet dat je eruit ziet als 15, het kan zijn dat de verkoper daaraan twijfelt. Hij zal daarom geen risico willen lopen en vragen om een legitimatie.

Weet je wat het is; de bedrijven, zoals albert heijn, bas, c-2000, enz.. krijgen hoge boetes en negatieve publiciteit als ze drank en/of sigaretten verkopen aan minder jarigen! Daarom vragen ze vanaf 20 jaar een legitimatie.......... Het is niet anders. Laatst stond er een jonge vrouw voor me bij de bas. Ze wilde wijn kopen, maar kon zich niet legitimeren. Mij leek ze zeker een jaar of 23, maar de cassiere was onverbiddelijk. Er moest een legitimatie komen anders ging de wijn niet mee! Een hoop gezeur, maar ze kreeg de wijn niet mee hoor....... Conclusie, neem een legitimatie mee en wees blij dat je er zo jong uitziet!

Vaak zien jongeren er ouder of jonger uit dan ze werkelijk zijn. Je kan het de winkelier dus niet kwalijk nemen dat hij/zij je vraagt om je te legitimeren want volgens de wet moet je 16 jaar of ouder zijn. En wat betreft het niet bij hebben van je identiteitskaart: als je ooit betrokken bent bij een politiecontrole of dergelijke en je hebt géén identiteitskaart bij je, dan kan vastgehouden worden tot je identiteit onthuld is.

Als het steeds dezelfde vrouw is en je komt er regelmatig dan is ze verliefd op je. Als ze eenmaal weet hoe oud je bent hoeft ze niet meer naar je legitimatie te vragen toch. Ga even naar de filiaalchef en bespreek het probleem met hem. Wedden dat het dan meteen afgelopen is. ps Ben je zo,n mooie jongen?

Je bent bij wet verplicht om vanaf je 16e jaar ten alle tijden je legitimatiepas of paspoort bij je te hebben. wettelijk gezien mogen ze verkoop weigeren,al gebeurt dat zelden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100