Ik heb op mijn 15e gevochten en daarvoor een taakstraf gehad (niet via HALT). Kan ik een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen?

Na het behalen van mijn Pabo diploma wil ik graag aan de slag als leerkracht. Op mijn 15e heb ik een keer gevochten en is er aangifte tegen mij gedaan. Hiervoor heb ik taakstraf gekregen wat buiten HALT omging en heb ik een gesprek gehad bij de kinderbescherming, etc. Ik heb geloof ik geen strafblad. Kan ik nu wel gewoon een VOG (verklaring omtrent gedrag) aanvragen? Dit is namelijk verplicht wanneer je solliciteert naar een baan in het onderwijs.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit soort "jeugdzonden" zijn voor je VOG geen bezwaar. Men kijkt niet alleen naar een strafblad maar ook naar wat etc. bij de politie over jou bekend is in het RECENTE verleden. Als je klaar bent met de PABO zul je 21+ zijn denk ik en dan is je lei weer helemaal schoon. Brandschone mensen kunnen ook akelige geheimen hebben, je hebt je na de taakstraf blijkbaar goed ontwikkeld, anders zou de PABO ook niet lukken. VEEL SUCCES VOOR DE KLAS, je ervaring zal je helpen vechtende kids te bedaren. Als je na een flinke botsing op school tussen de kinderen vertelt over je eigen ervaring, zal daar een pedagogisch effect vanuit kunnen gaan en als voorbeeld/waarschuwing kunnen dienen. Kinderen herkennen een eerlijk verhaal en je zult dan in aanzien en gezag zeker niet verminderen. Dit laatste weet ik uit eigen ervaring!

Gewoon aanvragen. Nee heb je en ja kan je krijgen.Meestal worden lichte vergrijpen op jonge leeftijd je niet aangerekend en krijg je gewoon de verklaring.

Een bewijs van goed gedrag haal je bij de gemeente. Als je geen strafblad hebt zal het geen enkel probleem opleveren.

Ja hoor geen punt, ten eerste wordt er gekeken naar wat je gedaan hebt in het verleden (dus iemand die kinderen heeft misbruikt zal wat moeilijker een VOG krijgen om in het onderwijs te werken bijvoorbeeld) en ten tweede wordt bij een dergelijke functie niet verder teruggekeken dan 5 jaar. Toegevoegd na 1 dag: Scherpere regels voor VOG bij werk met minderjarigen De Minister van Justitie heeft in januari 2007 de regels aangescherpt voor de afgifte van een VOG voor mensen die met minderjarigen willen werken. Onderstaande personen komen niet in aanmerking voor een VOG: Personen die in de twintig jaar voorafgaande aan de aanvraag zijn veroordeeld tot een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf vanwege zedendelicten. Personen die twee of meer keer in hun leven zijn veroordeeld (on) voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf vanwege zedendelicten. Personen die in de 10 jaar voorafgaand aan de aanvraag één maal in de justitiële documentatie (strafblad) voorkomen vanwege zedendelicten maar hiervoor geen gevangenisstraf of taakstraf hebben gekregen.

Bronnen:
beroepservaring

Mijn antwoord zul je misschien niet leuk vinden, maar dit is wel de werkelijheid. Op het moment dat jij door de rechter een taakstraf opgelegd krijgtn heb je een strafblad. En zaken op een stafblad verdwijnen NOOIT!!! De vraag is dus alleen of jouw geweldsdelict wordt gewogen op het moment dat jij een VOG voor een baan in het onderwijs aanvraagt. Ik weet niet exact welke criteria men bij de VOG's hanteert maar dit kun je navragen bij de gemeente. En doe dit tijdig om jezelf veel leed te besparen. Ik heb veel mensen in politie en justie vetband moeten afwijzen op basis van wat men dacht dat jeugdzonden waren. In dergelijke functies wegen geweldsdelicten namelijk heel zwaar. Dit waren antecedenten onderzoeken en zijn zwaarder dan een VOG. Dus vraag het na, dan heb je zekerheid. Toegevoegd na 16 uur: Ik heb nog het een en ander nagekeken en aanvullende informatie gevonden. Naar welke gegevens wordt bij het onderzoek gekeken? Het COVOG raadpleegt in het onderzoek het Justitieel Documentatie Systeem (JDS). Het JDS bevat gegevens over de afwikkeling van strafbare feiten, bijvoorbeeld (on)herroepelijke veroordelingen, transacties, sepots en openstaande zaken. Daarnaast kan het COVOG gegevens uit het politieregister in het onderzoek betrekken. Ook kan het COVOG inlichtingen inwinnen bij het Openbaar Ministerie en de Reclassering. Het COVOG weegt en beoordeelt de gegevens in hun onderlinge samenhang. De werkgever dient erbij stil te staan dat een aanvrager uitsluitend wordt gescreend op basis van de Nederlandse justitiële documentatie. En ja, jouw vergrijp staat zeker nog in het JDS. Dus nu is alleen de vraag, is een geweldsdelict een reden tot het niet verkrijgen van een VOG als je in het onderwijs wilt werken? Ook hier heb ik naar gekeken, als je kijkt op de volgende site http://www.justitie.nl/onderwerpen/opsporing_en_handhaving/verklaring_omtrent_het_gedrag/wet-en-regelgeving/ in het document screeningsprofielen onderwijs (pagina 5-6) zie ik niet expliciet staan dat geweldsdelicten kunnen zorgen voor het niet uitgeven van een VOG. Je kunt het het beste voor de zekerheid altijd nog even navragen.

Normaal gesproken wordt je zoiets niet aangerekend als het om een 'foutje' uit je jeugd gaat. Ik heb even voor je nagekeken en het volgende gevonden: Verklaring omtrent het gedrag (VOG) Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) geeft aan dat uw gedrag geen belemmering vormt voor een bepaalde functie. Voor sommige beroepen (zoals onderwijzer) is de verklaring verplicht. Ook wanneer iemand omgaat met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen kan een bedrijf vragen om een VOG. U krijgt een VOG als uit onderzoek blijkt dat u geen strafbare feiten op uw naam hebt staan. Bent u echter wèl in aanraking geweest met Justitie, dan wordt bekeken hoe bezwaarlijk dit voor deze functie is. Dus maak je maar geen zorgen..je krijgt die verklaring wel. Gr. Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100