Wie erft van alleenstaand enig kind?

Kind heeft geen kinderen en geen partner. Verder is vader reeds vooroverleden. Krijgt moeder dan de helft of de hele nalatenschap. Vader heeft nog wel broers. Krijgen die broers ook nog iets van vaders helft? Kind heeft zelf geen broers of zussen.
Er is geen testament.

Toegevoegd op 22 november 2020 09:20: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de beide ouders in gemeenschap getrouwd waren krijgt moeder alles,

De moeder. Broers komen niet in de plaats van een overleden erflater; alleen ouders en kinderen komen in de plaats (opa en opa zouden dus kunnen erven, als ze nog leven).

De moeder krijgt alles; althans dat is waarschijnlijk. Als de vader nog zou hebben geleefd zouden de moeder en de vader ieder de helft krijgen. Nu de vader is overleden geldt de regel van "plaatsvervulling": als er kinderen van de vader zijn dan gaat zijn erfdeel naar hen over. Het lijkt er in deze situatie op dat de vader verder geen kinderen had (bijv. uit een eerdere relatie of huwelijk). Mocht zo'n kind alsnog opduiken dan heeft dat kind recht op het erfdeel van de vader: de helft van de erfenis. En als er meer kinderen van de vader zich melden, dan krijgen ze samen de helft van de erfenis.

De moeder krijgt alles als er geen testament is opgemaakt waarin iets anders zou staan. Dat is zeker. Het maakt daarbij niet uit -dat de vader van de erflater nog broers zou hebben. -hoe de moeder getrouwd is geweest (of dat ze getrouwd is geweest) -er nog ouders leven van de vader === https://allesovererven.nl/artikel/plaatsvervulling/ Alleen afstammelingen komen in aanmerking voor plaatsvervulling. (dus geen gtootoudes, noch broers/zussen van vooroverleden ouders) === (Antwoord is gegeven op de huidige erfregels. Als het gaat om iemand overleden voor 2003 zal de moeder de helft erven.)

Toegevoegd op 23 november 2020 08:17: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100