Hebben de voorrangsvoertuigen momenteel allemaal dezelfde sirene?

Ik lees: Met ingang van maart 2009 zijn nieuwe regels vastgesteld, waarbij alle voorrangsvoertuigen een tweetonige hoorn voeren met frequenties 375 Hz en 500 Hz. Voor bestaande voertuigen en installaties gold tot 2014 een overgangsregeling.
Toch hoor ik nog regelmatig heel verschillende sirenes. Is dat nog steeds een overgangsregeling of is dat hele plan van dezelfde sirenes niet door gegaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, ze hebben dezelfde sirene. Op afstand is dus aan de sirene niet meer te horen of er een brandweerwagen op komst is, een politiewagen of een ambulance. Onderzoek door TNO leidde tot het ontwerp van een sirene met een geluidsproductie van ten minste 110 dB(A) en maximaal 125 dB(A) op 7 meter van de sirene (de pijngrens ligt bij 120 dB(A).) Gezocht werd naar een tweetonige oplossing. Lagere frequenties hebben de voorkeur omdat deze gemakkelijker om hoeken worden opgemerkt en beter doordringen tot in auto’s. Vanwege designbeperkingen kwam TNO uit op 375 Hz voor de laagste toon. Om de hoorbaarheid nog te verbeteren werd de lage toon gemengd met boventonen, resulterend in een krijsende fis. De hoogste toon werd op 500 Hz bepaald. Het eindresultaat is een ‘valse b’. . Als je toch verschillende sirenes hoort: veel ambulances in Oost-Nederland zijn uitgerust met de zogeheten Martin-hoorn. Deze sirene klinkt hoger en scheller dan de gewone tweetonige sirene en dringt daardoor beter door tot andere weggebruikers. De ambulancechauffeur kan de Martin-hoorn inschakelen naast de gewone sirene. https://vimeo.com/168345926 . Inekez1: Tegenwoordig wordt elke nieuwe ambulance - in heel NL dus - uitgevoerd met een Martin-hoorn. De Martin-hoorn zit sowieso al op brandweerwagens. De hoorn komt niet in plaats van de sirene, maar is een aanvulling. Met andere woorden: hoor je een Martin-hoorn, dan kan het een brandweerwagen of ambulance zijn.

Toegevoegd op 19 januari 2020 21:17: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Meertonige_hoorn
https://wetten.overheid.nl/BWBR0025357/2017-09-01
https://www.tubantia.nl/enschede/zo-klinkt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100