Een gestopte werknemer wil VOG terug. Is dit verstandig en wat zijn de regels?

Een werknemer is gestopt bij onze organisatie en wil de VOG (verklaring omtrent gedrag) terug. Omdat de wettelijke terugkijk termijn 4 jaar is, vraag ik mij af wat verstandig is en wat de regels zijn.
Het gaat om een organisatie die met minderjarigen (kinderen) werkt. Vandaar de tweestrijd (twijfel).

Toegevoegd op 10 maart 2019 09:10: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

''De VOG wordt aan u persoonlijk verzonden; en dus niet aan de werkgever.'' ''U kunt geen kopie van een VOG aanvragen.'' Een kopie van de huidige VOG in het dossier kan wel, dat is geen probleem. -----Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u €41,35. Als de aanvraag door uw (toekomstige) werkgever, die de VOG van u verlangt, wordt gestart via internet betaalt u €33,85. U betaalt voor de kosten die de gemeente en Justis maken wanneer ze uw aanvraag in behandeling nemen. ----- https://www.justis.nl/producten/vog/faq/faq-over-vog-np/ ''De VOG wordt aan u persoonlijk verzonden; en dus niet aan de werkgever.'' Voor de ex-werknemer is het mogelijk puur een kwestie van gemaakte kosten en bij een volgende sollicitatie weer een VOG aanvragen kost opnieuw €41,35. ''U kunt geen kopie van een VOG aanvragen.'' Voor de ex-werkgever is het een kwestie van een kopietje maken voor het dossier.

Bronnen:
https://www.justis.nl/producten/vog/faq/fa...

Is de VOG betaald door de organisatie, dan is deze dus eigendom van de organisatie c.q. werkgever en hoeft niet te worden teruggeven bij vertrek van de werknemer. De werkgever mag de VOG nog hoogstens één jaar bewaren in het personeelsdossier, na beëindiging van het dienstverband. Vertrekt een werknemer vanwege een arbeidsconflict dan is het verstandig dat de werkgever de gegevens langer bewaart in het personeelsdossier, in elk geval tot het conflict is opgelost. Heeft de werknemer de VOG betaald, maar is de VOG ouder dan zes maanden bij beëindiging van het dienstverband, dan is deze niet meer geldig en hoeft niet te worden teruggegeven. Een VOG wordt voor een specifieke functie bij een specifieke werkgever aangevraagd. Het terugvragen en teruggeven van een door de werknemer betaalde VOG heeft alleen nut als de VOG nog niet ouder is dan zes maanden en gebruikt wordt voor een volgende gelijkwaardige functie. Indien de werknemer deze niet verlopen VOG voor een volgende functie overlegt, dient de nieuwe werkgever bij de oorspronkelijke werkgever, de naam staat op de VOG vermeld, referenties op te vragen om zeker te stellen dat deze VOG destijds inderdaad voor die functie is aangevraagd. Dat de standaard terugkijktermijn minstens vier jaar is, heeft met wel of niet teruggeven van de VOG aan de werknemer niets te maken. Een VOG is maar zes maanden geldig voor een gelijkwaardige functie. Ik begrijp niet waarom de originele VOG terecht is gekomen in de administratie van de werkgever. Het tonen van de originele VOG aan de werkgever zou voldoende zijn geweest. Zeker als de kosten voor de aanvraag betaald zijn door de werknemer. De werkgever, c.q. het bestuur had een kopie van de verklaring kunnen maken en deze in het betreffende dossier bewaren, en op de kopie vermelden dat het origineel van de VOG door het bestuur is gezien, met datum en handtekening namens de werkgever.

Toegevoegd op 10 maart 2019 09:31: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100