ID kaart kwijt, ben ik dan nog verzekerd als ik mijn werkgever een eerder gemaakte kopie stuur?

Voor mijn werkgever moet ik af en toe rijden in een auto van de zaak. Ik ben mijn ID kwijt maar heb wel een kopie hiervan.. Mijn werkgever heeft deze nodig alleen geeft aan dat ik ook daadwerkelijk mijn ID moet hebben om verzekerd te zijn? Ik heb mijn rijbewijs uiteraard wel gewoon. Ik weet dat ik een ID/paspoort gewoon nodig heb maar meer de regelgeving voor de aankomende twee weken aangezien ik graag wel de auto gebruik en het even duurt voordat ik een nieuw ID heb

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor het besturen van een auto van de zaak heb je geen idkaart nodig. Het wel of niet versekerd zijn staat hier ook los van.

Het wel of niet verzekerd zijn heeft geen invloed op het hebben, het niet hebben van een recente kopie of het krijgen van een nieuwe ID-kaart of paspoort van de werknemer. Deze zijn alleen van belang omdat de werkgever moet voldoen aan de identificatie- en bewaarplicht. De identiteit moet worden vastgesteld voordat er een arbeidsovereenkomst met de werknemer wordt afgesloten.Dit kan een paspoort of identiteitskaart zijn. Rijbewijzen en verklaringen van de Belastingdienst voldoen niet aan de eisen voor de verificatieplicht, op deze documenten staat namelijk de nationaliteit niet vermeld. Als het identiteitsbewijs in orde is, maakt de werkgever een kopie en is wettelijk verplicht deze in het personeelsdossier te bewaren voor eventuele controle door de Inspectie. Als de werknemer tijdens het dienstverband een nieuw identiteitsbewijs krijgt, bijvoorbeeld omdat het oude verloopt of kwijt is hoeft er geen nieuwe kopie voor de werknemer gemaakt te worden. Zijn administratie bevat een kopie van het oude document toen het nog geldig was. De werknemer moet er wel aan denken bij de Gemeente een verklaring van vermissing af te leggen, maar dat is een ander verhaal. Op de werkplek kan op grond van de wetgeving de werknemer wel gebruik maken van zijn Nederlands of Europees rijbewijs.

Bronnen:
https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/admi...
https://rijbewijs.nl/identificatie/identif...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/i...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100