Hoe zit het met de achternaam voering als een samenwonend stel gaat trouwen?

De vrouw is een Nederlandse en zou dus de naam van haar echtgenoot plus haar meisjesnaam kunnen dragen. De man is een buitenlander en wil graag de achternaam van de vrouw krijgen, maar zij wil juist met de achternaam van haar man aangesproken worden. Kunnen ze allebei hun keuze van achternaam gebruiken of moeten de achternamen na de huwelijksvoltrekking gelijkluidend zijn?

Bij voorbeeld: zij heet Van Barneveld en hij Tannenbaum. Zij zou dus mevr Tannenbaum-Van Barneveld heten. Maar hij wil Mhr Van Barneveld heten zodat niemand weet dat hij een Duitser is. Kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alle varianten zijn mogelijk en iedereen kan zelf aan de gemeente doorgeven hoe hij als "getrouwde" wil worden aangeschreven: Met de eigen achternaam, met de achternaam van de partner, met de eigen achternaam gevolgd door die van de partner, met de achternaam van de partner, gevolgd door de eigen achternaam. Vrijheid blijheid, het is allemaal mogelijk. Op officiele documenten houdt ieder zijn eigen geboorte-achternaam. Wat de achternaam van kinderen betreft die uit een huwelijk voortkomen: als de ouders niet vóór of bij de aangifte van de geboorte samen een verklaring hebben afgelegd over welke achternaam het kind krijgt, dan krijgt het kind de achternaam van de vader.

Toegevoegd op 25 mei 2018 21:18: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100