is het mogelijk dat een 16 jarige inwoont met een 18 jarige jongen ....is het straffbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je minderjarig bent dan zijn er 2 dingen belangrijk: - wettelijk mag je pas seksueel contact hebben als je 16 bent. Wie dus geen 16 is en samenleeft, zelfs met toestemming van de ouders, kan eventueel bij de jeugdrechter geroepen worden. - een jongen die ouder dan 18 is en samenwoont met een meisje dat jonger is dan 18, kan vervolgd worden. En vice versa natuurlijk. Dit geldt zowel in Nederland als in België. http://www.bredene.be/docs/brochures/broch_16.pdf Ik zal het wat nuanceren: In de wet staat niets letterlijk over een lief hebben, maar tot je 18 jaar bent, hebben de ouders het ‘ouderlijk gezag’. Zij nemen beslissingen zoals over de school, de vrijetijdsbesteding, waar en hoe laat het minderjarige kind mag uitgaan en dus ook wie het kind mag ontmoeten. De ouders moeten hun 16-jarig kind recht op inspraak geven en naar het kind luisteren. Er is geen wet die ouders het recht geven om hun 16-jarig kind te verbieden om lief te hebben. De wet zegt dat je vanaf de 16jarige leeftijd seksueel meerderjarig bent en vanaf dan seks mag hebben als jij dat wilt. Vanaf het 18e levensjaar beslist de jong volwassene zelf waar en met wie het wil samenwonen. Als een kind nog geen 18jaar is en wil samenwonen met iemand die ouder is dan 18jaar dan moeten de ouders schriftelijke toestemming geven. Doen ze dat niet, dan kan de 18-jarige ontvoering ten laste worden gelegd. Geven ze wel toestemming, dan kunnen ze deze weer opnieuw intrekken tot het kind 18 jaar is. Wordt er niet aan alle voorwaarden voldaan dan kan de jongen dus worden vervolgd, ook afhankelijk van de aanklacht die de ouders indienen. Inbreuk op het ouderlijk gezag, ontvoering, verkrachting. Het zal allemaal zo vaart niet lopen, maar de mogelijkheden zijn er.

Toegevoegd op 20 mei 2018 20:21: tekst

Het grote probleem is niet zozeer strafbaarstelling, maar het feit dat je als 16 jarige niet handelingsbekwaam bent en dus voor alles afhankelijk van je partner.

"is het mogelijk dat een 16 jarige inwoont met een 18 jarige jongen" Ja zoiets is al snel mogelijk. "is het straffbaar?" Het kan strafbaar zijn onder artikel 279 WvSr Artikel 279 1. Hij die opzettelijk een minderjarige onttrekt aan het wettig over hem gesteld gezag of aan het opzicht van degene die dit desbevoegd over hem uitoefent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie. --- Antwoord gebaseerd op Nederlands recht. --- Zodra ouders dus een melding maken kan men de politie inlichten en 279 gebruiken: http://rechtenforum.nl/forum/thread/title/time-out+of+weglopen%3F/t/23203/printertopic/1/ https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOVE:2017:4338

Toegevoegd op 21 mei 2018 11:27: tekst
Bronnen:
http://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/artikel279

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100